U manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara u Dugoj Njivi kod Modriče služena je sveta liturgija čime je počelo obilježavanje 30 godina od operacije Koridor.Milorad Dodik i Željka Cvijanović (Foto: RTRS)Milorad Dodik i Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Liturgiju je služio arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve sa područja Modriče i Doboja, a prisustvovao veliki broj vjernika.Obilježavanje 30 godina od proboja Koridora (Foto: RTRS)Obilježavanje 30 godina od proboja Koridora (Foto: RTRS)

Nakon liturgije služen je parastos i položeni su vijenci i cvijeće na spomenik poginulim borcima.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik..Dodik na obilježavanju 30 godina od proboja Koridora (Foto: RTRS)

Dodik na obilježavanju 30 godina od proboja Koridora (Foto: RTRS)

Parastosu su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, delegacija Narodne skupštine Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim instuticajama, gradova i opština Srpske, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog i Narodnooslobodilačkog rata, Trećeg Pješadijskog /Republika Srpska/ puka, političkih partija i brojni građani.

Operacija Koridor je trajala od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji Koridor poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.