Parastosu koje je služilo služilo lokalno sveštenstvo prisustvovali su predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Željka Stojičić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Mrkonjić Grad

Mrkonjić Grad

Nakon parastosa, položeni su vijenci kod spomen-obilježja masovne grobnice u Gradskom groblju, kao i kod Centralnog spomenika poginulima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na Trgu srpske vojske.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.Mrkonjić Grad

Mrkonjić Grad

Među 2.014 ubijenih, njih 753 bili su civili, od kojih 14 djece i 240 žena.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Јajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske.

Među ekshumiranima bilo je 10 žena. Kada je riječ o razaranju, samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Obilježavanje ovog istorijskog datuma organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.