Foto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da je Kozara najbolji primjer kako može da se pobijedi smrt.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Cvijanovićeva je ukazala na opredijeljenost da se gradi Republika Srpska, te podsjetila kako je bilo mnogo grešaka u prošlosti, te da smatra da je obaveza ih ispravljati.

– Uvijek sam vjerovala u Republiku Srpsku. Republika Srpska je jedina garancija naše budućnosti. Zato i jeste obaveza da je radimo, gradimo i razvijamo – istakla je Cvijanovićeva.

– Kozara ne pripada samo nama, ljudima sa Kozare, nego i baštini cjelokupnog srpskog naroda – rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Obraćajući se prisutnima na Kozari istakao je da je državna politika tadašnje Hrvatske bila da se Srbi ubiju, da nestanu i dodao da je obaveza svih nas da zajedno obilježavamo važne događaje.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

– Da nema Srpske ne bi bilo ni obilježavanja na Kozari – poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je Kozara epopeja stradanja, muke i patnje svih onih koji su položili svoje živote za slobodu ali isto tako i ponos za buduća pokoljenja i generacije.

Prethodno su na centralno spomen-obilježje  Mrakovici položeni vijenci.

Vijence su položili srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske Duško Milunović, Neđo Trninić, Srđan Rajčević, Lejla Rešić i Petar Đokić.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Na centralno spomen-obilježje na Mrakovici vjence su položili i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske Andrea Dorić, Dragoslav Kabić, Perica Bundalo i Mirko Sovilj, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Veroljub Arsić i zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc.

Vijence su položile i brojne delegacije, među kojima SUBNOR-a Republike Srpske, udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske i Srbije, grada Prijedora i opštine Kozarska Dubica, Boračke organizacije Republike Srpske, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza veterana, Udruženje žena žrtva rata Republike Srpske, banjalučke kancelarije OEBS-a i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Obilježavanje 77 godina Bitke na Kozari organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari prisustvuje i više stotina građana poštovalaca tekovina NOR-a iz zemlje i inostranstva.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Na Kozari se oko 3.000 partizanskih boraca, koji su se našli u okruženju sa oko 80.000 civila – uglavnom žena, djece i staraca, borilo protiv 11.000 Nijemaca i 20.000 ustaša i domobrana.

Neprijateljski obruč je probilo oko 800 boraca, dok je oko 10.000 civila uspjelo izaći iz okruženja, a oko 68.000 je zarobljeno.

Zarobljeni civili su odmah likvidirani ili deportovani u hrvatske koncentracione logore Stara Gradiška i Јasenovac, a najveći broj njih je završio na stratišu Donja Gradina.

Manji broj zarobljenih civila je završio u njemačkim logorima na prisilnom radu, dok su zarobljeni partizani ubijeni na licu mjesta.

Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime