Svečanoj akademiji prisustvuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, mandatar za sastav nove Vlade Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, kao i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Akademija povodom obilježavanja Dana ulaska Srpske vojske u Banjaluku (FOTO: RTRS)

(FOTO: RTRS)

Prethodno je služenjem liturgije u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja počelo obilježavanje dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

Obilježavanje dana ulaska srpske vojske u Banjaluku - liturgija (Foto: SRNA)

Obilježavanje dana ulaska srpske vojske u Banjaluku – liturgija (Foto: SRNA)

Parastosu su prisustvovali predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić, predsjednik banjalučkog Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918 Nebojša Kuštrinović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić i brojni građani.

Obilježavanje Dana ulaska Srpske vojske u Banjaluku (FOTO:RTRS)

(FOTO:RTRS)

Organizatori obilježavanja ovog događaja su odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od kojih 53 odsto muškaraca starosti od 25 do 45 godina.

Solunski front jedna je od najvećih operacija u Velikom ratu čiji je rezultat bio kapitulacija Bugarske, Austrougarske i Njemačke, oslobođenje Srbije i prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve.

Srpska vojska je za 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. godine oslobodila Beograd.

Tokom novembra srpska vojska je oslobodila i najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra, na Aranđelovdan, ušla je u Banjaluku