Foto: www.veritas.org.rs

Centralnim pomenom biće odata pošta žrtvama ove akcije, kada je početkom avgusta 1995. godine, iz Hrvatske protjerano oko 250 hiljada Srba, ubijeno oko 2.000, dok ih se 836 još vodi kao nestalo.

Obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji “Oluja” prisustvovaće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Akcija “Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Јugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

U “Oluji” je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

 

Prenos pomena iz Krušedola, možete pratiti na programu RTRS od 19 časova i 30 minuta.