Foto: SRNA

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, u nedjelju, 15. septembra, biće obilježeno   75 godina od operacije ,, HALIJARD,,( Vazdušni most) tokom koje su srpske  antifašističke snage u Drugom svjetskom ratu  spasile više od 500 američkih i savezničkih pilota.Tim snagama komandovao je general Jugoslovenske   vojske   u otadžbini Draža Mihajlović , koga je 29. marta 1948. godine, zbog spašavanja oko 500  američkih  i ostalih savezničkih   pilota odlikovao tadašnji predsjednik SAD Hari Truman.

U obrazloženju odlikovanja koje je potpisao predsjednik Truman kaže se:

,,General Dragoljub Mihailović se istakao na izvanredan način kao vrhovni komandant Vojske Jugoslavije , a kasnije kao ratni ministar organizovanjem i vođenjem važnih snaga otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju, od decembra 1941. do decembra 1944. godine. Naporima njegovih trupa, mnogi američki piloti su spašeni i bezbjedno vraćeni u prijateljsku kontrolu. General Mihajlović i njegove snage, iako su im nedostajale adekvatne zalihe i borili se pod ekstremnim poteškoćama, materijalno su doprinjeli savezničkom cilju, i bile su ključne u postizanju konačne savezničke pobjede.”

Harri S. Truman,29.mart 1948.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot rekao je juče u Beogradu na otvaranju izložbe ,, 75. godišnjica spasilačke Misije Halijard”,da će SAD zauvijek biti zahvalna srpskim saveznicima koji su u Pranjanima spasili 500  američkih pilota u Drugom svjetskom ratu.

Ambasador Skot rekao je da je Misija ,,Halijard” bila najveća misija te vrste u istoriji ratovanja.

Foto: SRNA

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime