U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, danas će biti obilježeno 75 godina od operacije ,, HALIJARD,,( Vazdušni most) tokom koje su srpske antifašističke snage u Drugom svjetskom ratu spasile više od 500 američkih i savezničkih pilota.

Tim snagama komandovao je general Jugoslovenske vojske u otadžbini Draža Mihajlović , koga je 29. marta 1948. godine, zbog spašavanja oko 500 američkih i ostalih savezničkih pilota odlikovao tadašnji predsjednik SAD Hari Truman.
U obrazloženju odlikovanja koje je potpisao predsjednik Truman kaže se:

,,General Dragoljub Mihailović se istakao na izvanredan način kao vrhovni komandant Vojske Jugoslavije , a kasnije kao ratni ministar organizovanjem i vođenjem važnih snaga otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju, od decembra 1941. do decembra 1944. godine. Naporima njegovih trupa, mnogi američki piloti su spašeni i bezbjedno vraćeni u prijateljsku kontrolu. General Mihajlović i njegove snage, iako su im nedostajale adekvatne zalihe i borili se pod ekstremnim poteškoćama, materijalno su doprinjeli savezničkom cilju, i bile su ključne u postizanju konačne savezničke pobjede.”
Harri S. Truman,29.mart 1948.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot rekao je u Beogradu na otvaranju izložbe ,, 75. godišnjica spasilačke Misije Halijard”,da će SAD zauvijek biti zahvalna srpskim saveznicima koji su u Pranjanima spasili 500 američkih pilota u Drugom svjetskom ratu.
Ambasador Skot rekao je da je Misija ,,Halijard” bila najveća misija te vrste u istoriji ratovanja.

Danas će u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca na obilježavanju 75. godišnjice ove operacije pored potomaka spašenih američkih pilota prisustvovati i američki ambasador Kajl Skot i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

O akciji ,,Halijard”i požrtvovanosti generala Draže Mihajlovića i njegovih vojnika i pristalica, decenijama se krilo i ćutalo u bivšoj Jugoslaviji .Tek poslednjih godina počelo se javnog govoriti i javno obilježavati ova ratna herojska humanitarna akcija, posebno kada su potomci spašenih američkih pilota počeli da dolaze u Pranjane, kao što će doći i danas.

RTS je preksinoć, tim povodom, emitovao dokumentarni film ,, Poslednji heroj Halijarda” koji je životna ispovijest Džordža Vojnovića jedinog američkog ratnog heroja koji počiva u zemlji predaka.8

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime