Foto: RTRS

U 11.00 časova biće služen parastos na gradskom groblju Pučile, za 11.30 časova planirano je polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici.

U 11.45 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Obilježavanju, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovaće poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu ЈNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna” izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

Uoči 27 godina od zločina nad vojnicima ЈNA iz Tuzlanske kolone, u Bijeljini je sinoć premijerno prikazan dokumentarni filma “Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda”. Projekciju su organizovali Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini.