Obilježavanje stradanja Srba u srednjem Podrinju možete pratiti i na našem portalu.

Kako je najavljeno, komemoraciji ubijenim Srbima, prisustvovaće premijer Radovan Višković i više ministara u Vladi Srpske, kao i brojni drugi zvaničnici i delegacije.

Prema usvojenom programu Odbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja, u 11.00 časova će početi služenje parastosa na gradskom groblju.

Za 12.00 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika na Trgu Miloša Obilića u Bratuncu.

U periodu od maja do decembra 1992. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i djece i uništena su 43 srpska sela sa više od stotinu zaselaka, te više vjerskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.

Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u Podrinju posvećeno je svim srpskim žrtvama iz ovog kraja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se kao znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačkajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, prema kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi potpuno zatrli tragove postojanja Srba na ovim prostorima. Osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje, što govori o tome kakav su plan imali.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, uz pomoć opštine Bratunac.

Program obilježavanja godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju počeo je sinoć u Bratuncu promocijom monografije “Bitka za Srebrenicu – Rat za civilizaciju”, Dušana Pavlovića.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić,rekao je da su Bošnjaci napravili neku vrstu priče koja je već ukorijenjena u međunarodnoj zajednici da su oni jedni stradalnici u Bratuncu i Srebrenici i da su im u tome značajno pomogli Haški tribunal, kao i bh. pravosudne institucije.