Foto: RTRS

Obilježavanju godišnjice odbrane Gradiške, u okviru koje je služen parastos i položeni vijenci, prisustvovala je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Vijence su položili predsjednica Srpske, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, porodice poginulih boraca, delegacije nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te predstavnici Trećeg pješadijskig /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Cvijanovićeva je poručila da ne smije biti zaboravljeno 16 heroja koji su poginuli u Bok Јankovcu, braneći Gradišku i Republiku Srpsku.

– Republika Srpska je naša sloboda, a jačina naših institucija je od nemjerljivog značaja. Kada bi naše institucije prestale da funkcionišu izgubili bismo slobodu i zato ih moramo čuvati i jačati – rekla je Cvijanovićeva u obraćanju na obilježavanju 27 godina od odbrane Gradiške.

Ona je u spomen-kompleksu Bok Јankovac naglasila da je, dolazeći u ovaj spomen-kompleks, kao predsjednica Republike Srpske htjela pokazati odnos prema obilježavanju odbrane ovog kraja.

– Podržavam ideju da ovaj događaj bude od republičkog značaja, kao i da naša djeca uče o onome što je bilo u prošlosti, ali o onome šta nas čeka u budućnosti – rekla je Cvijanovićeva.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da su herojskom borbom odbranjene Gradiška i Republika Srpska.

– Ovo je najznačajniji datum u našoj skorijoj istoriji, jer je 8. avgusta 1992. godine zaustavljena agresija hrvatskih vojnih snaga – rekao je Adžić.

Predsjednik Boračke organizacije Bok Јankovac Zoran Trnjanin istakao je da su borci herojskim otporom odbranili vjekovna ognjišta.

Predsjednik Boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić naveo je da je od izuzetnog značaja što se 27 godina daje pomen herojima odbrane Gradiške, te da bi ovo obilježavanje trebalo da bude od republičkog značaja.

Više od 700 pripadnika jedinice Hrvatske vojske “Berbir bojna” u ranim jutarnjim časovima 8. avgusta 1992. godine u mjestu Bokovi, prešlo je rijeku Savu i napalo srpske odbrambene položaje.

Nakon žestokog okršaja i snažnog otpora, napad je odbijen, uz 16 srpskih žrtava.