Foto: RTRS

Odlučnost naroda i pripadnika Vojske Republike Srpske da odbrane svoja ognjišta doprinijela je porazu elitnih hrvatskih jedinica na rijeci Uni, gdje su prije 24 godine postavljeni temelji Republike Srpske.

Foto: RTRS

Odbrana zapadnokrajiških opština Novog Grada, Kozarske Dubice i Kostajnice bila je, kako kažu borci, bitka nad bitkama, presudna za opstanak srpskog naroda i očuvanje pravoslavlja na ovim prostorima, ali i presudna za stvaranje Republike Srpske. U agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području ove tri opštine, ubijena su 54 civila i 50 pripadnika Vojske Republike Srpske. Ove opštine pretrpjele su i velika ratna razaranja. Materijalna šteta, koja do danas nije naplaćena, procjenjuje se na više od 173 miliona maraka.

Novi Grad - obilježavanje (Foto: RTRS)
Novi Grad – obilježavanje (Foto: RTRS)

Obilježavanju prisustvuje ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

I delegacija Narodne skupštine Republike Srpske prisustvuje obilježavanju 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Delegaciju, koju je odredio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, čine narodni poslanici Dragoslav Kabić, Perica Bundalo i Marinko Dragišić, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Program obilježavanja počeo je pomenom i polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u naselju Tunjice, kod Novog Grada.

U Kostajnici su polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježene 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Vijence su položili načelnik opštine Drago Bundalo, delegacije nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske borbene grupe “Balj” i Boračke organizacije opštine Kostajnica.

Foto: Srna
Foto: Srna

Bundalo je rekao Srni da je tokom hrvatske agresije na Kostajnicu palo oko 6.000 granata i da je pričinjena ogromna materijalna šteta.

– Šteta je procijenjena na 40 miliona KM, ali i pored tako velikih razaranja uspjeli smo da se oporavimo i danas, u miru, nastavljamo da gradimo i razvijamo našu opštinu – istakao je Bundalo.

Obilježavanje 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime