Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Radomir Graonić nakon sastanka sa rukovodstvom grada Istočno Sarajevo.

Graonić je rekao da će program početi u 12.00 časova, a u Crkvi Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji u 13.00 časova biće služen parastos za sve stradale Srbe u odbrambeno-otadžbinskom ratu, prvenstveno za Srbe Sarajevsko-romanijske regije koji su stradali u odbrani svojih prostora.

On je naveo da je na današnjem sastanku sa rukovodstvom grada Istočno Sarajevo, načelnicima opština u sastavu grada i boračkih organizacija dogovoreno da 16. marta u 14.00 časova počne kulturni program u Kulturnom centru na Palama.

Graonić je istakao da će se još jednom ukazati na žrtvu koju su podnijeli sarajevski Srbi, ugradivši sve što su imali u temelje Republike Srpske.

“Žrtvovali su sopstvena ognjišta, potvrdili da je Republika Srpska njihov trajni izbor i dali unutrašnji legitimitet Srpskoj. Zato je veoma važno da tim ljudima odamo dužno poštovanje, ovakvim manifestacijama, kao na razne druge načine”, naglasio je Graonić.

On je pozvao sve Srbe da se odazovu i da se 16. marta uputi poruka da se ovako nešto više nikada ne desi.

Graonić je rekao da je sredstva za obilježavanje ovog značajnog datuma obezbijedila Vlada Republike Srpske, a grad će vlastitim sredstvim učestvovati u jednom dijelu programa.

Prema njegovim riječima, danas je dogovoreno i to da glavni događaj obilježavanja svake godine može biti organizovan na različitim lokalitetima u gradu, kao i u opštinama u koje su izbjegli sarajevski Srbi.

“Centralna manifestacija je u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, ali je ostavljena mogućnost gradu da ovaj događaj u narednom periodu, zajedno sa opštinama, organizuje u više dana”, istakao je Graonić.

On je rekao da je ovo prva godina da se sjećanje na ovaj događaj obilježava na nivou Republike Srpske i dodao da će biti obezbijeđen organizovan prevoz.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković Vuković istakao je da će 16. marta biti dostojanstveno obilježene 23 godine od završetka egzodusa sarajevskih Srba, koji su najvećim dijelom platili cijenu potvrde Republike Srpske u Dejtonu.

“Naša želja je da ovaj događaj obilježimo onako kako zaslužuje, adekvatnom akademijom, polaganjem vijenaca na groblju na Sokocu, a parastos će biti služen u Crkvi Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji”, naveo je Vuković i dodao da će Filozofski fakultet organizovati posebnu akademiju u Istočnom Novom Sarajevu.

On je rekao da je egzodus sarajevskih Srba uveden u red istorijskih događaja važnih za srpski narod u Republici Srpskoj.

“Ovaj događaj po svom karakteru zaslužuje da bude u redu događaja od najvećeg značaja za Srpsku”, naglasio je Vuković, dodajući da je egzodus sarajevskih Srba, poslije “Oluje” u Hrvatskoj, proizveo najveću migraciju srpskog stanovništva u prošlom vijeku.

On je podsjetio da su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor Narodne skupštine za boračku i invalidsku zaštitu prošle godine jednoglasno usvojili inicijativu Gradske uprave da datum obilježavanja egzodusa Srba iz Sarajeva, 16. mart, bude uvršten u kalendar obilježavanja događaja koje organizuje Odbor Vlade Srpske.

Vuković je naveo da je tokom sastanka bilo riječi i o inicijativi koja će biti upućena resornom ministarstvu da na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istična Ilidža bude izgrađeno spomen-obilježje svim sarajevskim Srbima stradalim u ratu od 1992. do 1995. godine.

Današnjem sastanku prisustvovali su član Odbora Vlade Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Miroslav Maričić, načelnici šest gradskih opština, predsjednici regionalne i opštinskih boračkih organizacija, predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 120.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.

Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, na Vojničko groblje “Mali Zejtinlik” na Sokocu preneseni su posmrtni ostaci 500 sarajevskih Srba.