Formalan razlog za to nezakonito prisluškivanje su navodno sumnje u veze rukovodstva Republike Srpske sa proruski nastrojenim licima, odnosno obavještajnim sistemom ove zemlje kao i Bezbjednosno informativne agencije Srbije. Tako bosanska obavještajna služba čini zloupotrebu službenih aktivnosti koje preduzima prema političkim protivnicima Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića,kojoj OSA , uz neke ambasade u Sarajevu i služi.
Tako je glavni inspektor u Direktoratu OSA u Sarajevu Snežana Pujagić, inače bivša pripadnica muslimanske obavještajne službe AID, koja je u OSA zadužena za praćenje prosrpskih i proruskih desničarskih organizacija u BiH, veoma nezadovoljna ostvarenim rezultatima po navedenoj problematici, jer u dosadašnjem radu OSA nije bilo nikakvih konkretnih rezultata, kao što nije potvrđena veza pripadnika ,,Srpske časti,, i ,,Noćnih vukova,, sa rukovodstvom Republike Srpske, ali i Republike Srbije, ocjenivši da su za nedovoljno ostvarene rezultate najviše odgovorni aktuelni rukovodioci centra OSA u Banja Luci.
Pored prisluškivanja Dodika i najvišeg rukovodstva Republike Srpske,u jednom periodu , istim povodom praćen je i prisluškivan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, naročito prilikom kontakata sa predsjednikom Dodikom i rukovodstvom Republike Srpske. Predsjednik Vučić je bio upoznat sa tim i o tome je svojevremeno upoznao i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića .
Pripadnici OSA su već mjesecima u koordinaciji sa najbližim saradnicima ministra bezjednosti BiH Dragana Mektića, angažovani na pronalaženju materijalnih dokaza o eventualnim kompromitujućim i nezakonitim aktivnostima Milorada Dodika u prethodnom periodu, pri čemu do sada nisu uspjeli prikupiti nikakve dokaze koje bi tužilaštvo BiH prihvatilo za pokretanje istrage protiv predsjednika Republike Srpske. U sklopu predstojećih opštih izbora, rukovodstvo OSA nastoji da diskredituje Dodika na bilo kakav način kao i pronalaženjem najslabijih karika iz njegovog bliskog okruženja. Jedna od tih pogodnih meta je i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. Tako je poslednjih nekoliko mjeseci ministar Mektić sa svojim bliskim saradnicima određene aktivnosti vodio u pravcu prikupljanja informacija o eventualnoj umješanosti ministra Lukača u počinjene ratne zločine tokom ratnih sukoba u BiH kao i u eventualnu zloupotrebu službenog položaja tokom dosadašnjeg vodjenja MUP-a Republike Srpske, što bi ga kompromitovalo kao jednog od bliskih saradnika predsjednika Dodika.U sklopu toga i aktuelni protesti ,, Pravda za Davida,, su, kako nam, u momentu iskrenosti, kažu određeni bezbjednosni eksperti iz OSA koji se prećutno protive nezakonitim radnjama agencije za koju rade, su usmjereni prije svega na Lukača.
No ono što najviše zabrinjava bosansku obavještajnu službu su rezultati istraživanja javnog mnjenja prema kojim Milorad Dodik sigurno pobjeđuje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Briga je otuda što su funcioneri OSA ubjeđeni da će Dodik nakon imenovanja na funciju člana Predsjedništva BiH, započeti sa vršenjem uticaja u pravcu temeljne rekonstrukcije bosanske obavještajne službe, prije svega smjene aktuelnog rukovodstva OSA, kao i smjene svih rukovodećih kadrova SDS-a i SDA. Zbog toga rukovodstvo OSA i njen šef Osmica sa takvim žarom čini sve kako bi bilo šta isčeprkali i diskreditovali Milorada Dodika. Gledajući iz ove perspektive i znajući kako stvari stoje vrijeme im je već isteklo,saopštio nam je naš izvor iz ove bosanske bezbjednosne službe.