Foto: N1

NUNS je osudio nove napade na Žaklinu Tatalović koja je članica tog udruženja, i istakao da će učiniti sve kako bi joj zaštitili profesionalni i ljudski integritet i pravo na slobodan rad.

Kako je naveo NUNS, Žaklinu Tatalović je u nedelju uveče u emisiji “Hit tvit” TV Pink na najbrutalniji način vređao i klevetao turbo-folk pevač Aleksandar Vuksanović i nastavio niz neargumentovanih i difamatorskih napada kojima je “izložena godinama unazad od državnih funkcionera i tabloidnih novinara samo zato što otvara teme i postavlja pitanja u javnom interesu”.

Udruženje je ukazalo da je urednica i voditeljka emisije Verica Bradić, bez obzira što se radi o tabloidnom televizijskom formatu, morala već nakon prve rečenice Ace Lukasa da ga prekine i udalji iz studija, uz napomenu da je žalosna činjenica da ostali gosti nisu reagovali i ogradili se od bestijalnih izjava njihovog
sagovornika.

“Rečenice Lukasa možemo tumačiti i kao primitivniju i prizemniju verziju pogrda i uvreda koje je predsednik Srpske napredne stranke i Republike Srbije izneo na račun novinara i medija u petak uveče prilikom obilaska gradilišta u Zemunu”, naveo je NUNS.

Udruženje je upozorilo da su razmere napada i pritisaka na novinare odavno prešle sve granice, da su tokom leta dovele i do otvorenog fizičkog nasilja nad njima i da zato zahteva od Regulatornog tela za elektronske medije da sankcionišu emitere koji svakodnevno u svojim programima podstiču nasilje i šire govor mržnje i netrpeljivosti.

UNS: I Pink snosi deo odgovornosti

Uvrede koje je na TV Pink izrekao pevač Aca Lukas prethodno je osudilo i Udruženje novinara Srbije (UNS).

“Iako je voditeljka emisije Verica Bradić pokušala da zaustavi šovinistički napad pevača Aleksandra Vuksanovića (Ace Lukasa) na novinarku, televizija Pink ipak snosi deo odgovornosti za ono što se desilo”, saopštio je UNS.

UNS poziva sve učesnike u javnom životu da ne vređaju novinare i podseća da svako ima pravo da kritikuje rad medija i novinara, ali da se “ovakvo vređanje ne može opravdati slobodom govora”.

SINOS: TV Pink da se izvini Žaklini Tatalović

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da reaguje povodom uvreda koje je na TV Pink pevač Aca Lukas uputio novinarki N1 Žaklini Tatalović i zloupotrebe nacionalne frekvencije za napade na druge novinare i medijske kuće.

SINOS je uputio javni protest TV Pink i voditeljki Verici Bradić, jer nisu sprečili Lukasa da primitivno vredja novinarku N1 Žaklinu Tatalović.

“Pozivamo državne funkcionere i javne ličnosti, inače česte goste Pink televizije, da osude govor mržnje i verbalno nasilje kojem je bila izložena koleginica Tatalović”, naveo je u saopštenju SINOS.

Taj sindikat zatražio je da se TV Pink javno izvini novinarki Žaklini Tatalović jer kao emiter odgovara za sadržaj emisija i štetu koju nanosi “u ovom slučaju, brutalnim vredjanjem koleginice Tatalović”.