Kusturica je, kako je potvrđeno listu, odgovorio da je počastvovan ponudom i da je vrlo zainteresovan za ovaj projekat.

Grajf, koji će 15. decembra biti gost Andrićgrada, gdje će održati predavanja o jasenovačkoj golgoti, smatra da je proslavljeni režiser, režiser značajne međunarodne reputacije, najbolji izbor i da će svojim ugledom i dosadašnjim ostvarenjima privući pažnju najšire svjetske publike.

Grajf je nedavno na sajmu knjiga u Beogradu predstavio monografiju “Јasenovac – Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti”, a i glavni je kustos izložbe o Јasenovcu koja je početkom ove godine bila postavljena u zgradi UN u Njujorku u sklopu podsjećanja na Holokaust.

Ovaj glavni istraživač Instituta za holokaust “Šem Olam” prvi put dao je uporednu analizu Aušvica i Јasenovca, navodeći da su zločini počinjeni u Јasenovcu među najbrutalnijim u istoriji svijeta.

Grajf je na promociji istakao da su u Јasenovcu pogažena sva ograničenja neljudskosti i da je zato veoma važno da se ovaj dio istorije ponovo osvijetli.

List podsjeća da je na ideju o snimanju filma o jasenovačkoj tragediji, prije nekoliko godina došao glumac Tihomir Stanić i projekat je trebalo da finansira Republika Srpska, ali je odustao od toga zbog, kako je rekao, prijetnji iz Hrvatske.

Istom temom bavili su se i režiser Lordan Zafranović i scenarista Arsen Diklić, čiji je projekat o stradanju srpske djece “Djeca Kozare” učestvovao na ovogodišnjem konkursu Filmskog centra Srbije za finasiranje i sufinansiranje projekata sa nacionalnom temom.

Međutim, konkurs je poništen, pa ponovljen, a rezultati još nisu poznati.