Dodik Srebrenica

Dodik je istakao da će sve što je tačno, što je vrijeme pokazalo da je tačno u izvještaju iz 2004. godine Komisije o događajima u Srebrenici ostati u novom izvještaju, ali je naglasio da nesumnjivo mora da se dodaju i mnoga mjesta u kojima su pobijeni Srbi.

“Izvještaj o Srebrenici ne može da bude lociran na jednu sedmicu, nego mora da obuhvati period od 1992. do 1995. godine. Ako izdvojimo samo jednu sedmicu, naravno da se stiče pogrešan utisak o tome kao da Srebrenica nije postojala nikada prije toga”, izjavio je Dodik novinarima u Bijeljini gdje je prisustvovao obilježavanju slave grada Svetog Pantelejmona.

On je istakao da je to intencija, a ne da bi se reklo da nije bio zločin.

“Da bio je, ali u izvještaju ne piše da je bio zločin nad Srbima. Mi želimo da to kaže komisija koja želimo da bude međunarodna, da najveći autoriteti koji se se bave pitanjima ratnih zločina u svijetu naprave izvještaj”, istakao je Dodik.

On je rekao da će naredne sedmice biti popravljen sramni izvještaj Vlade iz 2004. godine, u kojem nema ničega, osim mnogo špekulativnih elemenata.

“To ne radimo da bismo osporili ono što je stvarni zločin, mi nikada nismo krili ljude koji su počinili zločin prema drugima, prema Bošnjacima bilo gdje, jer bi to značilo da onda postoji kolektivni pristup tome svemu. To nije, ali taj izvještaj želi da napravi kolektivni pristup i odgovornost naroda, Republike Srpske prije svega”, naglasio je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske u utorak, 14. avgusta, razmatraće na posebnoj sjednici Informaciju o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.