Najbolji teniser sveta je nedavno dobio pravnu bitku za ostanak u Australiji, ali se saga nije završila i ministar za imigracije Aleks Houk imao je pravo da odluči da li će doći do deportacije – to je na kraju i učinio, pa je Novaku odbijena viza po 2. put.

Strepnja i dalje traje, a dešavanja iz Australije iz minuta u minut možete da pratite uz Nova.rs.

Inače, Novaku je žrebom određeno da će u prvom kolu igrati protiv Miomira Kecmanovića, a sam turnir startuje 17. januara i trajaće do 30. januara.

Novak brani titulu, usput i napada 21. Grend slem, čime bi postao apsolutni rekoder ispred Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

10.30 Zakazano novo suđenje – danas!

Novo suđenje Novaku pred sudijom Entonijem Kelijem, koji je i prvi put odlučivao, zakazano je za 20.45 časova po australijskom vremenu, što je za 15 minuta po našem vremenu, u 10.45.

Novakovi advokati su tražili i da bude direktan prenos putem Jutjuba.

10.26 Štimac: Sramota šta mu rade, ali zna se od koga toliko strepe

Bivši reprezentativac Srbije, košarkaš Vladimir Štimac, zbog Novaka se oglasio na Tviteru:

“Kad je pomagao bilo je super! Tako ti je to u životu, pomogneš koliko možeš i daš svoj maksimum da budeš čovek. I možda preterujem ali opet dođe ona stara ‘hrani psa da te ujede’. Sramota živa šta rade čoveku! Nema veze zna se ko je broj jedan i od koga toliko strepe.

10.16 “Čovek udara lopticu reketom, kako može da bude pretnja po zdravlje?”

Novinarka australijskog ABC postavila je dva pitanja, sa jasnom namerom da se objasni kako je ukidanje vize Novaku ništa drugo do politička odluka, a koja opet nema previše zdravorazumsko uporište

“Đokoviću je ukinuta viza zbog “javnog interesa” koji se odnosi na “zdravlje” i “javni red”. Pod jedan, sa stotinama hiljada pozitivnih slučajeva, kako to može biti zbog “zdravlja”? Pod dva, kako jedna osoba čiji je posao udaranje loptice reketom može da bude pretnja građanima?”, pita se ona.

10.08 Novak bio kod advokata i otišao dalje

Nešto posle 18.30 po lokalnom vremenu, a nešto posle 8.30 po našem vremenu je Novak Đoković, navodno, u crnom zatamljenom “Mercedesu” napustio zgradu u kojoj su smešteni njegovi pravni zastupnici. Nema još zvanične potvrde da je unutra bio najbolji teniser sveta, ali sve ukazuje na to.

9.57 – Premijer likuje zbog deportacije

„Pandemija (kovid-19) bila je neverovatno teška za svakog Australijanca, ali mi smo se držali zajedno i spasili živote i ono od čega živimo. Zajedno smo postigli jednu od najnižih stopa smrtnosti, najjaču ekonomiju i najveću stopu vakcinacije u svetu. Naše jake politike zaštite granica očuvale su Australijance bezbednim pre pojave kovida i sada, tokom pandemije”, istakao je premijer Australije Skot Morison i dodao da, zbog očekivanog nastavka pravnog postupka koji je u toku, neće davati dalje komentare.

09.25 Novak ne ide u pritvor, saslušanje već u subotu

Đoković će već sutra otići na razgovor, odnosno saslušanje u imigracionu službu u Melburnu, javlja Pol Sakal. Novakovi advokati trenutno razgovaraju sa predstavnicima vlasti. Do tada neće biti u pritvoru, kao što se spekulisalo.

Novakov pravni tim zatražio je da se odluka o žalbi koju su podneli donese do nedelje, dan pre početka Australijan opena, a dan kasnije od saslušanja.

Foto: Twitter @paulsakkal

09.17 Najnovija informacija – Novakovi advokati saznali su ranije

Kako prenosi austraijski kolega Pol Sakal, često citiran poslednjih dana, Đokovićev pravni tim usmeno je saznao odluku australijskih vlasti 20 minuta pre zvanične objave.

09.15 Skandal: Mediji pre Novaka čuli za deportaciju, poslednji je saznao

Australijski mediji prenose da Novak čak nije ni dobio informaciju i direktno obaveštenje o drugom odbijanju vize – prvi su saznali mediji.

09.09 Kontroverzna satnica odbijanja Novaka: Zašto se čekalo do krajnjeg momenta?

Ono što su svi primetili i što izaziva kontroverze jeste satnica – ministar Hok se oglasio u petak oko 17.45 po australijskom vremenu, skoro pa u 18 časova što smanjuje vreme za novu odluku i potencijalnu žalbu Đokovića. Sada sledi vikend, sve će morati da se reši ubrzo, jer Australijan open počinje već 17. januara.

8.58 – Šta čeka Novaka?

Najboljem tenisera sveta Novaku Đokoviću drugi put je odbijena viza, iako je sudija prethodno presudio u Novakovu korist. Advokatica Nada Marinović koja živi i radi u Brizbejnu za Novo jutro govorila je o tome koje opcije za ostanak sada ima Novak.

8.57 – Ko je Aleks Hok, ministar koji je odbio Novaka opet

Ima kontroverzne stavove, a poreklo mu je sa Balkana – ovo je priča o njemu.

8.44 – Đokovićevi advokati razmatraju svoje pravne opcije

“Dokumenti su im uručeni u 18.03, nakon Houkove odluke. Ako ulože žalbu, žele pojednostavljeno suđenje sa skraćenim vremenom za pismene podneske i usmene dokaze. Oni žele da se suđenje završi do nedelje”, piše australijski The Age.

7.55 – Novaku je odbijena viza, prenose australijski mediji!

Kako se navodi, drugi put je odbijena viza, iako je sudija presudio u Novakovu korist.

“Odbijanje je bazirano na tome da je odluka u javnom interesu”, rekao je ministar Aleks Hok.

Ipak, to ne mora da znači i automatsku deportaciju, Novak ima pravo na žalbu i otvoreno je nekoliko opcija da ostane i igra.

7.40 – Bivši premijer Australije napao sadašnjeg

Nekadašnji premijer Australije, Kevin Rad, optužio je vladu Skota Morisona da zloupotrebljava Novaka Đokovića u političke svrhe.

Objavio je autorski tekst u kom je izneo rezigniranost – Australija je postala banana država u slučaju “Novak”, smatra Rad.

6.30 – Moguće “solomonsko” rešenje 

Hrabre i reči bivšeg zamenika sekretara australijskog odeljenja za imigraciju Abula Rizvija.

On navodi da bi Novak i uz odluku o deportaciji mogao da odigra turnir, jer bi imao pravo na žalbu.

To bi nateralo vlasti da mu dodele privremenu vizu koja bi mogla da potraje do kraja takmičenja.

“Ukoliko ministar ukine Đokoviću vizu i on uloži žalbu, opcija koja je otvorena za ministra bi bila da ga pusti iz pritvora uz ‘pomoćnu’ vizu dok žalba traje. To bi moglo da potraje dovoljno vremena da se Đoković takmiči na Australijan openu”, rekao je Rizvi.

To se poklapa sa pričom doktora politikologije iz Australije, Pitera van Onselena.

“Odluka nije binarna i ne znači da Novak može samo ostati ili biti deportovan. Mogu da mu daju uslovnu vizu, koja je ograničavajuća i koja mu daje naznake gde može da se kreće i šta može da radi. Ili može da ostane u administrativnom pritvoru, gde bi imao samo dozvolu da ide na stadion da igra ili trenira. Ima opcija koje nisu samo jednostavno deportovanje ili odustajanje od toga.”

5.15 – Badio podgreva nadu

Kondicioni trener Đokovića, Ulises Badio, objavio je fotografije sa treninga, u dobrom raspoloženju je ćaskao sa Novakom, a navijači su već ovo protumačili kao pozitivnu signalizaciju da sve ide svojim tokom.

U međuvremenu, u toku je dilema oko popodnevnog treninga Đokovića jer je njegovo ime izbrisano sa liste.

“Nije poznato da li je čekanje Houkove odluke uticalo na to popodnevni trening pred početak Australijan opena. Postoji šansa da je sve odrađeno iza zatvorenih vrata, pošto nije moguće videti ni uživo prenos sa tog terena, jer je blokiran prenos”, navode australijski mediji.View this post on Instagram

A post shared by Ulises Badio (@uli.physio)

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime