– Nakon niza izvještaja zvaničnika Međunarodne organizacije za migracije, te novinarskih pitanja u vezi sa navodima da su milioni evra doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo obavještava javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH – navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da su netačni navodi da se ovom ministarstvu dostavljaju finansijski izvještaji iz IOM-a o utrošku tih sredstava, te dodaju da su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i da se svi kontakti završavaju u tom Ministarstvu, koje priprema izvještaje za sjednice Savjeta ministara.

U saopštenju se podsjeća da sve institucije BiH imaju obavezu da posluju u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, te da dostavljaju informacije za izvještaje o izvršenju budžeta, koje, nakon što ih usvoje Savjet ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovno objavljuju na veb-stranici Ministarstva.

– Svi rashodi obuhvaćeni proračunom i drugim aktivnostima zasnovanim na zakonima transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti, a detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na veb-stranici Ministarstva i kroz projekat “Budžet za građane” – istaknuto je u saopštenju.

Sredstva planirana budžetom troše se u skladu sa zakonom, dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo finansija i trezora ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

– Sva zaduženja koja odlukama Savjeta ministara budu dostavljena Ministarstvu finansija biće realizovana u skladu sa zakonom i važećim propisima – naglašeno je u saopštenju.

Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora, kojem članice ovog foruma dostavljaju godišnje izvještaje i gdje je IOM obuhvaćen kao izvršilac kroz pojedine projekte EU i UN, a verifikovani podaci o tome dostupni su na veb-stranici “Donor maping” /donormaping.com/. 

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime