Foto: screenshot Youtube
U Smederevu je prošle nedelje svečano otvorena fabrika Mayekawa SRB koja će proizvoditi najsavremenije rashladne sisteme, uređaje i kompresore.
Ideja o zidanju fabrike u Smederevu potekla je od Šina Maekave (Shin Mayekawa), vlasnika kompanije Mayekawa, na osnovu četvrt veka saradnje sa smederevskim preduzećem Klima, navodi se na sajtu Društva za grejanje, hlađenje i klimatizaciju Srbije.
Ova domaća firma osnovana je 1993. godine i ovlašćeni je distributer i serviser proizvoda evropskog ogranka Mayekawa.
Foto: screenshot Youtube
Štaviše, Maekava je insistirao da direktor nove firme bude Žikica Andrejević, vlasnik preduzeća Klima – i tako je u Smederevu nastala nova fabrika koja nije ogranak japanske kompanije, već u potpunosti domaće preduzeće.
U novootvorenoj fabrici Mayekawa SRB radi 38 radnika, a očekuje se da uskoro bude ukupno 250-300 zaposlenih. Svoje proizvode nova fabrika će prodavati u Evropi, Africi i Bliskom Istoku. Kompanija Mayekawa posluje na svim kontinentima.
Veliku pomoć u izboru lokacije i pribavljanju svih dozvola pružila je Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, koja je bila počasni gost na svečanom otvaranju fabrike.
Foto: screenshot Youtube
– Ako su radnici zadovoljni uslovima rada i primanjima – radiće kao za sebe i imaćemo kvalitetnu proizvodnju. Tako je u Klimi, a tako će biti i u Mayekawa SRB, gde sam takođe direktor – izjavio je Andrejević, neposredno pre svečanog otvaranja fabrike.
Fabrika je zvanično otvorena sađenjem nekoliko sadnica japanske trešnje, a goste je pozdravio i ambasador Japana Đunići Marujama izrazivši zadovoljstvo nastavkom tradicionalno dobre saradnje dvaju naroda.