Vječna slava srpskoj braći (Foto:Sputnik/Olivera Ikodinović)

Oko 200 motociklista iz Moskve i drugih gradova Rusije je pred Ambasadu Srbije stiglo oko podneva sa srpskim i ruskim zastavama, cvijećem i vijencima.

Oni su duž ograde Ambasade položili crvene karanfile, uramljene fotografije srpskih heroja-pilota, ikonu Svetog cara Lazara i upalili su svijeće žrtvama NATO bombardovanja. Јedan vijenac je bio u bojama ruske trobojke, a na drugom je napisano: “Vječna slava srpskoj braći”.

Vječna slava srpskoj braći (Foto:Sputnik / Olivera Ikodinović)
Vječna slava srpskoj braći (Foto:Sputnik/Olivera Ikodinović)

Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić je izašao pred zgradu Ambasade da zahvali motociklistima na ovom gestu.

– Izražavam duboku i iskrenu zahvalnost za vaš gest, koji je izraz solidarnosti koju je ruski narod vijekovima pokazivao prema Srbima i pokazuje je i danas. Sjećajući se NATO agresije od prije 20 godina, koja je preduzeta mimo bilo kakvih normi međunarodnog prava, mi se sjećamo i solidarnosti koju je ruski narod i tada pokazivao prema Srbiji i SRЈ, bez obzira na stavove pojedinih predstavnika tadašnje administracije – rekao je ambasador.

Terzić je naglasio da srpski narod ne zaboravlja svoje žrtve i svoje heroje koji su dali život u neravnopravnoj borbi sa agresorom.

Podvukao je da su uprkos nadmoćnosti agresora, vojska i narod pokazali herojsku odlučnost da brane svoju zemlju.

Hirurg je zamolio ambasadora da srpskom narodu prenese izraze saosećanja.

“Noćni vukovi” i na svom sajtu podsjećaju na NATO agresiju koja je prije dve decenije izvršena na Srbiju i SRЈ.

U svom obraćanju Zaldastanov navodi da su “Rusi i Srbi jednokrvni slovenski narodi, ujedinjeni u vjeri” i da “piju iz iste čaše”.

– Kada sam bio u ovoj zemlji, kada sam stajao pred patrijarhom Irinejem, kada sam pročitao transparent raširen na fudbalskoj utakmici pred predsjednikom Rusije, na kojoj je bio napisan tekst: “Stariji brate, poljubi majku našu i kaži joj: kaži da smo je dostojni i da se borimo i da ćemo se boriti”, koji je postao glavni simbol i smisao bajk-šoua u Sevastopolju, osjetio sam takav talas svjetlosti i ljubavi prema ovoj božanskoj i nepokorenoj zemlji, da sam u dubini svoje duše shvatio da su naše sudbine nerazdvojne!”, navodi Hirurg.

Na sajtu “vukovi” podsjećaju i da je 24. mart 1999. tragičan dan za Srbiju i za Rusiju. “Vukovi” navode da je na ovaj dan prije 20 godina, 400 aviona NATO-a sa juga i 200 aviona sa sjevera bacilo na Srbiju svoje smrtonosne projektile. To je, kako se navodi, bilo 78 dana pakla na zemlji.

Vječna slava srpskoj braći (Foto:Sputnik/Olivera Ikodinović)
Vječna slava srpskoj braći (Foto:Sputnik/Olivera Ikodinović)

“Beograd, Novi Sad, Priština, Mitrovica, Podgorica i drugi gradovi i sela plamtjeli su kao svijeće. Oko 1.200 vojnika i 2.500 civila je poginulo u ovom užasu, među njima 89 djece. Ranjeno je 12.000 ljudi. Bombe i rakete su uništile 1.026 civilnih objekata: 300 fabrika, 60 mostova, 70 škola i 18 vrtića, 35 crkava, 29 manastira, mnogo stambenih zgrada – navodi se, između ostalog, na sajtu “Noćnih vukova”.

Podsjetimo, “Noćnih vukovi” su najmasovniji svjetski motociklistički klub, koji broji preko 5.000 članova u Rusiji, bivšim sovjetskim republikama, Srbiji, Republici Srpskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji;

Hirurg i njegovi “vukovi” njeguju tradicionalne vrijednosti i cijene ideal “bratstva”. Propagiraju zdrav život, njegovanje pravoslavnih tradicija, aktivni su u pomoći djeci bez roditelja i u borbi protiv narkomanije. Protive se nametanju zapadnih vrijednosti i američke ideologije.

Svojim nepodijeljenim patriotskim stavovima “Noćnih vukovi” navukli su na sebe bijes brojnih neprijatelja Rusije sa Zapada, zbog čega se ime Zaldostanova našlo na američkoj listi sankcija.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime