Foto: Tanjug/AP

Prištinska Gazeta Expres je prenijela da je Handke poznat po svojim vezama sa Srbima i oštro se, kako kažu, protivio NATO bombardovanju 1999. godine koje je donijelo “slobodu Kosovu”.

Podsjećaju i da je Handke prije nekoliko godina boravio na Kosovu kada je, kako navode, Srbima iz Velike Hoče donirao 50.000 evra za izgradnju bazena.

Na društvenim mrežama, Facebooku i Twitteru, objavljeno po više stotina komentara u kojima kulturni poslanici iz celog svijeta čestitaju Handkeu na ovom priznanju.

Ima i onih, međutim, koji pišu da je Handkeovo ime vezano za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika SRJ i Srbije.

Podsjećaju i da je Handke govorio na skupu Miloševićevih pristalica okupljenih na sahrani u Požarevcu.

Neki se sjećaju da je Handke proglašen za počasnog građanina Beograda 2015., kao i da je 2012. postao inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Albanka Vljora Čitaku je i na Twitteru i Facebooku objavila istu poruku, ojcenivši da je nešto “ozbiljno pošlo po zlu”.

Ambasadorka Kosova u UN napisala je jedan od Handkeovih citata: “Ponekad bih voljela da sam srpski pravoslavni sveštenik koji se bori za Kosovo”, a zatim dodala:

“U svjetu punom brilijantnih pisaca, Nobelov komitet je odlučio da nagradi propagandistu etničke mržnje i nasilja. Nešto je ozbiljno pošlo po zlu!”

Kosovski novinar Adriatik Keljmendi je na svom fejsbuk profilu napisao da je dodela Nobelove nagrade Hankeu “sramota”.

“Ovo je sramota. To je isto kao kad bi pisac koji je proslavio Hitlera (Adolfa) dobio Nobelovu nagradu za književnost”, napisao je Keljmendi.

I član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra skandaloznom i sramnom odluku Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka o dodjeli Nobelove nagrade austrijskom književniku.

“Sramotno je da je Nobelov komitet olako prešao preko činjenice da je Handke opravdavao i stajao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršilaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN-ovim Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za najteže ratne zločine uključujući genocid”, kazao je Džaferović.

Munira Subašić iz Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa je rekla da je “žalosno i, za nas majke Srebrenice, vrlo razočaravujuće i šokantno da je Komitet Kraljevske švedske akademije nauka donio odluku kojom je Nobelovu nagradu dodijelio Handkeu”.

Beogradski pisac, Dragan Velikić, smatra da je Nobelova nagrada za književnost “došla u prave ruke”.

“To je pravda za Handkea”, napisao je Velikić i dodao:

“Kad pogledamo niz pisaca koji ne mogu da se porede sa njim kao pisci, a koji su dobili Nobelovu nagradu, mislim da je on apsolutno zaslužio, tu nema spora. Meni je drago da je dobila i Olga Tokarčuk koja je zaista sjajan pisac, tako da je ove godine izbor svim poznavaocima književnosti to će biti zadovoljavajuće”.

Velikić je komentarisao i političke reakcije povodom dodele Nobela Handkeu i istakao da će ih “svakako biti”, te dodao da misli da će to ovom austrijskom piscu da prija, jer, kako kaže, “takav je čovjek”.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Gent Cakaj je, pak, oštro reagovao na odluku o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu.

On je na svom Facebook profilu izlio svoju ljutnju ocjenivši da je Handke, poznat po svojoj otvorenoj podršci Slobodana Miloševića, te dodao da je kao ljubitelj knjige razočaran odukom da “Nobela ove godine dobije čovjek koji negira genocid”.

“Kao čovjek strastven za vječnu ljepotu i moć književnosti, da bi obogatio ljudsko iskustvo i kao žrtva etničkog čišćenja i genocida, uznemiren sam odlukom da Nobelovu nagradu za književnost dodijeljena čovjeku koji negira genocid. Kakav besmislen i sramotan čin”, napisao je Čakaj na Twitteru.

Novinarka Una Hajdari je napisala da oni koji podržavaju dodjelu Nobelove nagrade Handkeu, a da pritom ne spominju činjenicu da je govorio na Miloševićevoj sahrani, da je svjedočio u procesu protiv Miloševića u Hagu – uvreda je za novinarstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime