Neprikosnoveni “Njujork tajms” bavio se ovom temom i posvetio je značajnu pažnju buntu nezadovoljnih građana Srbije.

– U velikom delu Srbije odzavanjali su udarci u limene posude i bubnjeve, čili su se zvižduci i pištaljke čime su građani, koji su se našli u kući zbog policijskog časa, iskazali gnev prema Vladi i oštrim merama u cilju suzbijanja koronavirusa – piše “Njujork tajms”.

Ovaj ugledni američki list navodi kakva je situacija u Srbiji, kada je reč o broju zaraženih (danas je taj broj dostigao cifru od 9.009), te podseća da je vlast u našoj zemlji uvela stroge mere prošlog meseca, “uključujući vanredno stanje, zatvaranje granica, svakodnevni policijski čas od 17 sati, što je kasnije pomereno na 18, kao i totalno zatvaranje države tokom celog vikenda, dok je za Uskrs država bila zaključana na četiri dana”.

– Vlada je započela da ukida ograničenja, jer se stopa zaraze usporava, ali će na snazi ostati zabrana kretanja za 1. maj – piše “Nujork tajms” i dodaje:

– Protesti protiv Vlade su nastavljeni udaranjem u šerpe i zviždanjem, što podseća na narodne proteste iz 1996. i 1997. godine, kada su se Srbi pobunili protiv izborne krađe bivšeg predsednika Slobodana Miloševića. Sa balkona svog stana u beogradskoj opštini Vračar Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju i bivši vođa studentskih protesta devedesetih, udarao je kašikom u lonac.

Ovaj američki list je zatim preneo Đilasovu izjavu, koju je dao za “Rojters” i gde je govorio o tome da se na ovaj način iskaže nezadovoljstvo.

– Mnogi u Srbiji optužuju Vučića i vladajuću koaliciju za autokratiju, ugnjetavanje političkih protivnika, gušenje medijskih sloboda, korupciju i veze sa organizovanim kriminalnom. I Vučić, koji je na vlasti od 2012. godine, i njegovi saradnici negiraju takve optužbe. Većina opozicionih partija, koje su često podeljene, bojkotovala je rad parlamenta. Oni su rekli da neće učestvovati na izborima koji su prvobitno određeni za april, a zatim su i odloženi – navodi “Njujork tajms”.

“Njujork tajms” na kraju navodi da je Dobrica Veselinović, istaknuti aktivista pokreta “Ne davimo Beograd”, u svom domu u vreme protesta svirao pesmu “Bella Ciao”, a takođe je napravio transparent na kojem je pisalo “Buka protiv diktature” i pozvao je da se svake večeri od 20.05 čuje buka.

– Najvažnije je da ljudi koji se ne slažu sa Vladom shvate da nisu sami. Pozvali smo ljude da podignu glas protiv onoga što se dešava u društvu – rekao je Veselinović.