Aleksander Noj/Foto: RTRS

– Ljudi u Srpskoj moraju dobro da razmisle koje ustupke će da čine, oni nisu povratni. Mogu samo da podržim Republiku Srpsku – rekao je Noj za Sputnjik.

Noj, koji je član parlamentarnog Odbora za odbranu i poslanik Ljevice u njemačkom Bundestagu, istakao je da je jasno da Berlin i Brisel posmatraju Јugoistok Evrope kao koloniju koja se može usmjeriti gdje kome odgovara.

On ističe da su granice promjenjive, ako je to u interesu Berlina, kao u slučaju bivše Јugoslavije, a moraju i dalje da postoje tamo gde njima odgovara, kao u Ukrajini ili Gruziji.

Poslanik Bundestaga ukazuje da je riječ o selektivnom izboru međunarodnog prava, da se umnoži uticaj i moć Zapada, ali, kako napominje, nailaze na otpor Kine i Rusije.

– U sjajnim odnosima vaše vlasti i predsjednika sa /njemačkim kancelarom samo treba da posmatrate koji benefit je Srbija dobila u posljednjih nekoliko godina i koliko je poniženja pretrpjela. Ako pogledate te činjenice, onda je odgovor jasan. Gospođu /Angelu /Merkel nije moguće promijeniti, čak i bez nje, politika Njemačke je jasna i konstantna – navodi Noj.

Kako navodi Noj, NATO bombardovanje iz 1999. godine još nije gotovo, jer Srbija ne priznaje takozvano Kosovo, ne želi da uvede sankcije Rusiji i ne želi da postane članica NATO-a.

– Te otpore Zapad ne želi da prihvati i zato se Srbija nalazi u ovakvom položaju – kaže Noj.

On smatra da bi priznavanje takozvanog Kosova od Srbije bio samo još jedan korak ka zvaničnoj pobjedi NATO-a nad Srbijom, a Srbija bi dobila “samo par dukata”.

Napominjući da je realnost da na samoproglašenom Kosovu živi skoro dva miliona Albanaca, poslanik Bundestaga kaže da ideja o razgraničenju može da ima budućnost – da se sjever Kosmeta pripoji Srbiji, a da manastiri, srpske svetinje na Kosovu budu zaštićeni.

– Živio sam tamo, radio za OEBS na Kosovu, situacija na sjeveru je loša, a u enklavama na jugu mnogo gora. Nema dobrog rješenja, postoji samo rješenje koje je manje zlo. Možda se i varam, ali mislim da će srpske enklave u budućnosti izgubiti stanovništvo i tako se ugasiti – rekao je Noj.