Zeljka Cvijanovic

Cvijanovićeva je navela da je BiH imala priliku da dobije kandidatski status u prethodne četiri godine i da bi ispunila uslove da se u institucijama BiH, posebno Savjetu ministara, igrala fer utakmica i da su nadležni uradili šta je trebalo, razumjeli riječ uključiti, a ne pokušavati da stalno nešto isključe.

Ona smatra da je u BiH postojao interes za evropske integracije, uprkos činjenici da i Evropa ima problema.

Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da su ljudi u institucijama BiH, ipak, naučili neku novu lekciju iz svega toga.

Ona je sinoć za BHRT rekla da su predstavnici institucija BiH potrčali i glasali za Reformsku agendu, iako je u njoj pisalo da mora biti reformisano radno-pravno zakonodavstvo, Zakon o radu i pobrojano još mnogo toga.

“U Savjetu ministara su požurili da pokažu da su evropejci, reformisti i odmah usvojili agendu. Mi smo znali da ne može tako jer tamo, između ostalog, piše privatizacija `Elektroprivrede`, a to nisu stavovi naših institucija, i tražili smo usaglašavanje i dogovor, pa onda usvajanje. Ali, oni su potrčali da usvoje”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je istog tog dana kadar iz PDP-a, kojeg nije željela da imenuje, zakazao sastanak sa sindikatom u Republici Srpskoj da se bune protiv donošenja novog zakona o radu, a prije podne tamo njegovi ministri digli ruku za to.

“To su apsurdi i očigledno je da im je nedostajalo zrelosti”, navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o situaciji u vezi sa smrću dvadesetjedonogodišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, Cvijanovićeva, koja je aktuelni predsjednik Vlade Republike Srpske, izrazila je žaljenje zbog takve tragedije i strašne situacije sa kojom su suočeni rodiitelji, ali i istakla da se ne može očekivati, niti tražiti ništa drugo, osim da to riješe institucije.