Foto: SRNA

Ministar Selaković pročitao je notu koju je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pokušalo da dostavi Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je šokirano protivpravnom i antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršenje princip slobode kretanja zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti“, rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je namera predsednika Vučića bila samo da položi cveće i upali sveću.

Ministarstvo spoljnih poslova je obavestilo da je predsednik Vučić zainteresovan da učini službenu posetu Jasenovac u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine.

Prethodno je Ministar Selaković rekao da je Ambasadi Republke Srbije u Hrvatskoj dostavljena nota pre dva dana Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

“Prilikom planiranja svih poseta stranih dužnosnika vreme, priroda i program poseta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora dve strana. S obzirom da hrvatska strana nije informisana o nameri mogućih poseta Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva”, pročitao je Selaković deo note hrvatskog ministarstva.

“Ministarstvo vannjskih poslova Hrvatske ukazuje da posete visokog predstavnika strane države spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera”, pročitao je Selaković notu koja je dostavljena srpskoj ambasadi u Zagrebu.