“Uspeli su kod Hrvata da proguraju bošnjačkog kandidata, ali kod Srba nisu”, rekao je Radun Srni.

On je istakao da je pobjeda Dodika pozitivna za Republiku Srpsku jer garantuje političku stabilnost i realan opstanak Republike, što se ne bi dogodilo da je pobijedio njegov protivkadidat Mladen Ivanić.

Radun je ocijenio da bi velike promjene u ovo vrlo teško vrijeme za Republiku Srpsku izazvale poremaćaje i nestabilnost, a Srpska bi rizikovala svoje pozicije.

Prema njegovim riječima, pobjeda Dodika je utoliko veća jer je pobijedio, ne samo svoje političke rivale, već i Sarajevo i neke zapadne centre moći koji su željeli da vide Ivanića kao sarajevskog i prozapadnog kandidata, kao što se desilo sa Željkom Komšićem kod Hrvata.

“Ne mislim samo da bi se bošnjačkim glasovima to desilo već i uticajem Sarajeva, stranaca i nevladinih organizacija. Oni su željeli svog kandidata”, ukazao je Radun.

Na ocjenu zapadnih medija da su Srbi u BiH izabrali “nacionalistu što će blokirati BiH”, Radun je rekao da je upravo suprotno.

“Da je pobedio Ivanić, pobedio bi upravo bošnjački nacionalizam, kako se to desilo sa Komšićem. Bošnjaci su svojim glasovima i uticajem uspeli da za hrvatskog člana Predsedništva BiH izaberu, zapravo, svog kandidata. To urušava BiH, jer Hrvati sad nemaju ni entitet niti svog člana Predsedništva, a po Dejtonu su sve tri nacije ravnopravne i odlučuju konsenzusom. Kako mogu imati konsenzus ako nemaju svog predstavnika?”, pitao je Radun.

On je ocijenio da bi Dodik bio označen kao Evropejac i kao neko ko nije nacionalista da nekim slučajem kaže da je za ukidanje Republike Srpske.

“Ako se borite za Republiku Srpsku, vi ste nacionalista. Ako se u Hrvatskoj borite za neki nacionalni interes Hrvata u BiH, onda ste opet nacionalisti”, rekao je Radun.

Prema njegovim riječima, cilj ideje bošnjačke hegemonije, gdje bi Srbi i Hrvati bili građani drugog reda, jeste ne samo da se ukine Srpska, već da se Srbi i Hrvati pretvore ponovo u onu “raju” kakva su bili u vrijeme osmanske dominacije.

“Oni žele povratak u prošlost. Jedino taj bošnjački nacionalizam, koji sanja povratak Turske na Balkan i vlast Sarajeva nad Srbima i Hrvatima, izaziva nestabilnost i to ruši BiH. Najveći rušilac BiH u ovom momentu je Bakir Izetbegović”, rekao je Radun.