Članovi porodice posljednjih godina ponavljaju da više i ne žele da o ovom događaju govore u javnosti, a to su ovih dana potvrdili i Srni.

“Smatramo da u svemu ovome nedostaje ključni korak, da li je to u pitanju volja ili hrabrost ne znam, ali mi, kao porodica, želimo da se sve ovo što jeste ili nije rađeno godinama na legalistički način privede kraju”, rekao je ranije Srni Miro Jugović, sin Riste Jugovića.

On je naveo da porodica ostaje predana tom legalističkom pristupu i vjeri da će organi Republike Srpske i nadležne pravosudne institucije na nivou BiH ovaj slučaj dovesti do kraja.

Prema njegovim riječima, ključne institucije Republike Srpske sve vrijeme porodici Jugović poklanjaju veliku pažnju i pružaju podršku, sve s ciljem konačnog rasvjetljavanja ovog zločina.

Porodica Jugović smatra da bi pravda trebalo da bude konačno zadovoljena i zbog toga što je njihov otac, suprug i djed, koji je bio jedan od aktivnih stvaralaca institucija Republike Srpske, mučki ubijen, u dvorištu porodične kuće.

“Očekujemo dostojan odnos prema našem ocu, suprugu i djedu, ali i zaštitu nadležnih organa Republike Srpske u pogledu njegovog imena i djela”, rekao je Miro Jugović.

Javnost u Republici Srpskoj ostala je uskraćena i za istinu o još druga dva nerazjašnjena ubistva na prostoru Sarajevsko-romanijske regije, a riječ je o mučkim ubistva tadašnjih visokih zvaničnika MUP-a Republike Srpske Srđana Kneževića i Željka Markovića koja na žalost i na ogorčenje njihovih porodica, takođe nisu razjašnjena.

Neki od zvaničnika Republike Srpske u svojim ranijim javnim istupima iznosili su stavove prema kojima ubistvo direktora SOD “Jahorina” ima političku pozadinu s obzirom na to da je ubijen čovjek koji je bio na čelu veoma važne institucije u Republici Srpskoj, koji nije htio da dozvoli pljačku ove osiguravajuće kuće i da je pojedinci iskoriste za svoje benefite.

Istraga o ubistvu Riste Jugovića policijski je okončana, ali Tužilaštvo BiH godinama ne uspijeva da ovaj slučaj dovede do kraja, odnosno da uhapsi i procesuira izvršioce i nalogodavce ovog zločina.

Neposredno pred ubistvo, 7. marta 2002. godine tadašnji generalni direktor SOD “Jahorina” održao je konferenciju za novinare u Banjaluci na kojoj je ko zna koji put obavijestio javnost u Republici Srpskoj o “hajci” koja se vodi protiv njega, kao i o konstantnim političkim, policijskim i medijskim pritiscima i zastrašivanjima, pa čak i prijetnjama smrću.

Obraćajući se na konferenciji za novinare Jugović je tada rekao: “Dokle će ići na ‘Jahorinu’? Ići će sve dok je ne pokore i pokupe sve što ima. Njihov pokušaj ide u pravcu da mene više nema, jer ako mene nema, oni će privatizovati ‘Jahorinu’… Sve su to crvene prozivke centara moći, jer je u sprezi policija, tužilaštvo, sudovi i politika…”.

Porodica i dalje smatra da je ubistvo Riste Jugovića “organizovano” i da je, najvjerovatnije, povezano sa nelegalnom i sumnjivom privatizacijom SOD “Jahorina”.

Ristova supruga Ratka, sin Miro i unuk Đorđe uporno su, ali bez uspjeha, pokušavali da, prateći trag novca, otkriju ko je imao koristi od ovog ubistva, te kako je firma, čija je procijenjena vrijednost iznosila više od pola milijarde KM, rasparčana i privatizovana za svega nekoliko godina i pod veoma sumnjivim okolnostima.

Prema njihovim riječima, policijska istraga ukazala je na zapanjujuće rezultate prema kojima su pojedinci na visokim političkim funkcijama, zajedno sa svojim ortacima, višestruko uvećali svoju imovinu, bilo da je riječ o nekretninama ili o bankovnim računima, koji su mogli biti praćeni.

Problem je, međutim, bio nedostatak neposrednih svjedoka, mada prijatelji porodice Jugović iz policijskih krugova tvrde da imaju pouzdana saznanja da je jedno lice policiji priznalo da je učestvovalo u ubistvu, da je za tu sramnu ulogu čak dobilo određeni iznos novca, te da je bilo spremno i da saopšti ime nalogodavca, pod uslovom da o tome svjedoči pod zaštitom.

Risto Jugović ubijen je u nedjelju uveče, 10. marta 2002. godine ispred porodične kuće u Palama.

Prema obdukcionom nalazu, kojeg je uradio sudski vještak Ilijas Dobrača, Jugović je pogođen sa više hitaca iz vatrenog oružja kalibra 7,65 milimetara. Jedan metak pogodio ga je u lijevu podlakticu, druga dva su ga pogodila u grudni koš i stomak, a ostali hici u vrat i noge, nakon čega je usljed obilnog krvarenja nastupila smrt.

Risto Jugović rođen je 1941. godine na Palama, gdje je završio osnovnu školu. Srednju ekonomsku školu i Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu. Bio je magistar ekonomskih nauka.

Prije rata u BiH, bio je zaposlen u RO “Famos” Koran, “Crvena zastava” Kragujevac i Narodnoj banci BiH. Funkciju generalnog direktora SOD “Jahorina” obavljao je od 1992. godine.

Bio je i nosilac Ordena Nemanjića, kao i Ordena Svetog Save Prvog reda.