U pismu upućenom ministru inostranih poslova u tehničkom mandatu Igoru Crnatku, zamjeniku ministra i sekretaru MIP-a, te Kancelariji za reviziju MIP-a, Agenciji za državnu službu BiH i Samostalnom sindikatu državnih službenika i zaposlenika, a koje je u posjedu Srne, ukazuje se samo na neke, kako kažu, uočene aktivnosti.

“Prema pravilniku, mandat diplomata i zaposlenika traje ne manje od tri i ne više od četiri godine i to se uglavnom primjenjuje prema većini, osim prema određenim ‘miljenicima’, od kojih su neki u diplomatsko-konzularnim predstavništvima /DKP/ nekoliko mandata bez povratka u sjedište, a neki u istom DKP-a pet, šest, pa i više godina”, ističe se u pismu Sindikalne organizacije MIP-a.

Pored toga, dodaje se, postoje pismeni zahtjevi za odlazak u DKP dugogodišnjih zaposlenika koji ne mogu da dođu na red od tek zaposlenog stranačkog kadra koji se u sjedištu MIP-a BiH “provrte” nekoliko dana i nakon toga, kao privilegovani, dobiju rješenje o rasporedu na najbolje destinacije.

“Razumijemo da svaki ministar i njegov zamjenik imaju određenu odgovornost prema svojoj stranci i kadru, ali skrećemo pažnju da ova institucija nije ničija privatna svojina u kojoj se zapošljavaju podobni, veoma upitnih kvaliteta, već državna institucija gdje treba da se zaposli mlad, stručan, obrazovan i pametan kadar koji upravo radi toga što vi radite odlaze iz naše zemlje”, ističe se u pismu.

Iz Sindikalne organizacije MIP-a pitaju po kojem se to zakonskom osnovu ista imena zaposlenih non-stop nalaze na spisku DKP-a BiH u Beogradu, Zagrebu, LJubljani, Briselu, Beču, Minhenu, Berlinu, Frankgurtu, Štutgartu…, a drugima se nude isključivo daleke destinacije?

“Da li zaista mislite da je ovo vaše privatno vlasništvo? Takođe, primijetili smo da su kabineti ministra i zamjenika ministra postali poput autobuske stanice sa bezbroj savjetnika koji samo pristižu i udomljavaju se u MIP-u i diplomatsko-konzularnoj mreži bez ikakvog zakonskog reda.

Imamo slučaj ekspresnog zapošljavanja, boravka u sjedištu od par dana i slanja u DKP radi spajanja sa porodicom! Poštovana gospodo, zar vi mislite da će se vječno ćutati o tome šta i kako vi radite? Slična stvar se dešava kada je riječ o napredovanju u službi, gdje ne napreduju ljudi prema svojim godinama staža, kvalitetu, već prema tome kojoj političkoj frakciji pripadaju”, naglašava se u pismu koji je u posjedu Srne.

Iz navedenog proizilazi da u MIP-u postoje državni službenivci koji su 20 godina na mjestu sekretara i ne mogu dobiti unapređenja, navodi se u pismu, a isto tako postoje i oni koji za par godina pa čak i mjeseci stignu do diplomatskog ranga ministra savjetnika.

“Poštovani ministre i zamjeniče, po zakonu, vaš savjetnici su u ovoj instituciji sve do okončanja vaših mandata, što apsolutno ne podrazumijeva da poslije vaših odlazaka moraju dobiti status državnih službenika i ostati u Ministarstvu. Koliko smo imali priliku vidjeti, svi savjetnici iz vaših kabineta su zaposleni na vrlo sumnjivim konkursima i sada dovodite nove u tehničkom mandatu, koje na isti način pokušavate da smjestite u MIP i diplomatsko-konzularnu mrežu”, naglašava se u pismu.

Iz Sindikalne organizacije navode da se ista stvar dešava i sa prijemom pripravnika gdje sva djeca nemaju iste polazne tačke na konkursima, jer se “određenima” daju ispitna pitanja nekoliko dana prije testiranja.

“I zadnja stvar je neviđeni nepotizam u ovoj državnoj ustanovi, u kojoj se više ne zna ko je kome familija i nije dovoljno što se zaposle muževi, žene, djeca, već se ide i dalje sve do ‘tetki’, ‘strina’ i ‘kumova’. Upravo sve gore navedeno i jeste razlog zbog kojeg vi našu djecu tjerate iz zemlje u kojoj su rođeni, jer oni nemaju nikakvih šansi pored vaši miljenika i podobnih. Jednostavno, svi vi u Savjetu ministara nemate mjere i odavno su izgubljeni svi kriterijumi za normalno funkcionisanje države”, ističe se u pismu.

U pismu se naglašava da do sada nije viđeno da se ovako nešto radi pred kraj mandata, kao i da nikada nije bilo više nepotizma u zgradi MIP-a kao za vrijeme mandata Igora Crnatka.

“Sigurni smo da se ovo isto dešava i po ostalim institucijama Savjeta ministara i još smo sigurniji da je vrijeme da tome dođe kraj i da profunkcionišemo napokon kao normalno uređena pravna država”, navodi se u pismu Sindikalne organizacije MIP-a koje je u posjedu Srne.