Odžavanje prve liturgije posle 23 godine u nedovršenom Hramu Hrista Spasa u Prištini na Spasovdan podiglo je buru u Prištini. Tamošnji političari okarakterisali su liturgiju u srpskoj svetinji kao provokaciju i “kršenje pravila javne bezbednosti na Kosovu”, a na Hramu je osvanuo i grafit mržnje. Najavljen je i protest.

„Tokom današnjeg dana obavešteni smo o događaju Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, održanom u nedovršenoj zgradi koja je izgrađena na imanju u vlasništvu Univerziteta u Prištini, u vreme srpskog represivnog režima na Kosovu. Kosovska policija nije unapred obaveštena o ovoj aktivnosti i to predstavlja kršenje pravila javne bezbednosti na Kosovu“, poručio je kasno sinoć ministar omladine, sporta i kulture privremenih prištinskih institucija, Hajrula Čeku. 

Kosovska policija
© AP PHOTO / BOJAN SLAVKOVIC

Podsećajući na to da je crkva, to jest, kako je Čeku opisao „imovina na kojoj je uspostavljena nedovršena struktura“, trenutno u postupku spora sa prištinskim univerzitetom „Hasan Priština“, kao stranom koja tuži, i bez spominjanja kontratužbe SPC, Čeku je naveo dalje:

„Iz tog razloga, nijedna stranka koja je deo sudskog postupka ne usuđuje se da vrši pritisak na sudove. Pozivamo da se takve situacije ne ponavljaju i da se zainteresovane strane u ovom sudskom predmetu uzdrže od direktnog ili nasilnog pritiska na pravosudne institucije“.

U objavi na Fejsbuku, ovaj ministar, poznat srpskoj javnosti pre svega po pismima „Evropi Nostri“ u Unesku, a protiv označavanja Visokih Dečana kao ugroženog kulturnog dobra, i to srpskog, u najnovijoj objavi na Fejsbuku naveo je:

„Sloboda verskih aktivnosti zagarantovana je Ustavom i zakonima Kosova i zaštićena je svim institucionalnim mehanizmima. Međutim, verske aktivnosti ne mogu se koristiti u političke svrhe, niti kršiti red, zakon i pravdu. Za mir koji danas uživamo, platili smo visoku cenu, tako da kosovske institucije neće tolerisati radnje koje utiču na javnu bezbednost, intervenišu u nezavisnosti sudstva i promovišu sukobe koji ugrožavaju suživot među zajednicama“.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime