screenshot

“Očekivanja svakog normalnog i ozbiljnog čovjeka su da se, tamo gdje imate dokaze, znate ko su počinioci, imate svjedoke i `brdo` materijala koji govori u prilog tome, odgovorni nađu pred licem pravde i da budu sankcionisani na adekvatan način”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je navela da želi da svako ko je kriv bude sankcionisan i osuđen u skladu sa onim što zakon propisuje.

“Nepovjerljiva sam zbog lošeg iskustva koje smo imali zbog političke nastrojenosti mnogih koji treba da dijele pravdu ili donose pravosudne odluke”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala na jedan sasvim drugačiji koncept koji se mogao vidjeti ne samo na nivou BiH već i u okviru međunarodnog “sudovanja” koji je podrazumijevao da se prvo politički utvrdi ko je kriv, a ko nije.

“Mi smo razočarani rezultatima međunarodnog i sudovanja na nivou BiH kada su u pitanju ratni zločini. Dovoljno je samo da uporedite način kako se presuđivalo, broj onih koji su sankcionisani i vidite kakve su to kazne i onda je jasno”, objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Srbima presuđivano po zakonu iz 2003. godine, koji je retroaktivno primjenjivao i bio daleko strožiji, a da se, kada je riječ o ostalima, primjenjivao daleko blaži zakon iz SFRJ, za koji smatra da je i trebalo da se primjenjuje zato što je bio na snazi u to vrijeme.

Cvijanovićeva je istakla da međunarodna zajednica nikada nije digla glas protiv toga.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH sutra počinje obnovljeno suđenje komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine.