Ministar trgovine i turizma Dragica Kovač sastala se danas sa rukovodstvom Zdravstveno-turističkog centra Banja Vrućica i direktorom Zdravstveno-turističkog centra Banja Vrućica Draganom Bogdanićem u Tesliću.

“Prošle godine osnovan je klaster za zdravstveni turizam Republike Srpske. Danas smo razgovarali o koracima koje treba preduzeti da bi promocija zdravstvenog turizma bila podignuta na viši nivo, te da bismo doveli što veći broj stranih posjetilaca i time povećali ukupan prihod od turizma”, rekla je Kovačeva novinarima, nakon sastanka sa rukovodstvom Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica” kod Teslića.

Ona je navela da se već sprovode aktivnosti na promociji banjskog turizma Republike Srpske na međunarodnim sajmovima, podsjetivši na nedavno održan u Tel Avivu, te najavila učešće predstavnika iz Srpske na Mađunarodnom sajmu u Beogradu koje će trajati od četvrtka, 21. februara, do subote, 23. februara.

Kovačeva je istakla da je “Banja Vrućica” primjer uspješene zdravstveno-turističke banjske ustanove sa najvećim brojem dolazaka i noćenja, što je postignuto zahvaljujući vrhunskoj usluzi, širokom spektru ponude i konkurentnim cijenama.

Direktor Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica” Dragan Bogdanić kaže da Srpska ima ogroman banjski potencijal, ali da njegovo ostvarenje zavisi i od nadležnih institucija na nivou Srpske i BiH.

On ističe da je turističku uslugu teško prodati na tržištu u okolnostima kada autobus sa inostranim gostima i po nekoliko časova čeka na graničnim prelazima.

Bogdanić je naveo da “Banja VruĆica” bilježi 230.000 noćenja, zahvaljujući marketeniškom nastupu na inostranom tržištu, ali i uspješnoj saradnji sa Vladom Republike Srpske.

On kaže da za proširenje svojih kapaciteta Banja ove godne ulaže 10.000.000 KM za izgradnju dva objekta.