Očekuje se da će glavna tema sastanka biti usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU, odnosno pridruživanje sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib izjavio je uoči Šolcove posete da će ključna poruka nemačkog kancelara biti da Berlin pridaje veoma veliki značaj Srbiji i državama Zapadnog Balkana i njihovoj integraciji u EU, ali i da je neophodno pokazati da EU i region „stoje rame uz rame“ po pitanju ruskog napada na Ukrajinu.

Šolc dolazi u Beograd svega pet nedelja pošto se u Berlinu sastao sa Vučićem. U Berlinu je 4. maja boravio i kosovski premijer Aljbin Kurti, a na Šolcovu inicijativu organizovana je neformalna radna večera lidera Srbije i Kosova i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Važna tema današnjeg sastanka Vučića i Šolca, posle kojeg će uslediti plenarni razgovori delegacija Srbije i Nemačke, trebalo bi da bude i oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine.

Olaf Šolc je nešto posle 10 sati stigao je u Prištinu, a na aerodromu ga je dočekao kosovski premijer Aljbin Kurti. U toku je njihov sastanak, a nakon njega najavljena je konferencija za novinare.

Tokom posete Kosovu koja će trajati četiri sata, Šolc će posetiti i nemačke vojnike u Kforu.

Kosovski premijer rekao je u četvrtak, komentarišući posetu kancelara Šolca Kosovu, da očekuje novi i energičan početak Berlinskog procesa.

Priština je prva destinacija Šolcove posete regionu, a on će posle podne otputovati u Beograd.

Šolc iz Beograda odlazi u Solun, gde će se priključiti radnoj večeri u okviru regionalne inicijative Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Nemački kancelar će sutra posetiti Severnu Makedoniju i Bugarsku.

nemačka zastava
Izvor : Tanjug/AP/Darko Vojinović

Iz Šolcovog kabineta je najavljeno da će u fokusu njegove mini turneje biti zajednička reakcija na rusku agresiju na Ukrajinu, evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, i doprinos Nemačke unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada.