Foto: SRNA

Obilježavanju stradanja Srba zapadne Krajine prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Kojić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju je predvodila potpredsjednik parlamenta Željka Stojičić, delegacija Vlade Srpske, koju je predvodio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, te predstavnici susjednih opština i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Milunović je rekao novinarima da zajedničkog života u BiH nema dok ne budu svi odgovarali za počinjene ratne zločine, pa tako i za veliki zločin koji je počinjen na ovim prostorima.

“Očigledno je da je primjena prava na prostoru BiH selektivna, jer kako objasniti činjenicu da niko nije odgovarao za zločine koje su počinili pripadnici hrvatske regularna vojska, HVO, takozvane Armije BiH potpomognuta snagama NATO pakta. Ubili su 659 civila, među kojima je 240 žena i 14 djece”, istakao je Milunović.

On je napomenuo da je današnji datum uvršten u kalendar od republičkog značaja kako bi se pomenule sve žrtve i kako bi se podsjetili na zločince koji su počinili zločin.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je na sceni sistemsko prikrivanje zločina i zaštitu ratnih zločinaca posebno kad je u pitanju Hrvatska.

On je naglasio da Hrvatska u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima neće izručiti nijednog svog državljanina koji je počinio zločine u zapadnokrajiškim opštinama.

“Treba se prisjetiti da je 2015. godine tadašnji premijer /Zoran/ Milanović rekao da neće primati opštužnice koje dolaze iz pravosuđa BiH protiv njihovih državljana jer su zasnovane na političkim principima, što znači da se on, odnosno izvršna vlast i politika umiješala u rad pravosudnih organa”, istakao je Kojić.

On je dodao da hrvatska izvršna vlast i njihova vlada imaju značajan dio arhivske građe o ratnim zločinima kojima su zabranili pristup.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić kaže da se 24 godine sjećaju onih koji su stradali i da oni nikada ne smiju biti zaboravljeni jer su dali živote za Republiku Srpsku.

“Insistiramo da Tužilaštvo BiH konačno pokrene optužnicu protiv počinilaca zločina u Mrkonjić Gradu. Nećemo odustati ni od tužbe za materijalnu štetu, ali to se može pokrenuti tek kad neko odgovara za zločine”, rekla je Aničićeva.

Petar Mitrić, koji je u mrkonjićkoj masovnoj grobnici pronašao brata Duška i dva brata od strica Petra i Milorada, gubi nadu da će pravda stići zločince.

“Moji roditelji nisu mogli danas doći zbog bolesti kojoj je doprinijelo neprocesuiranje zločinaca. Poznato je ko su izvršitelji i naredbodavci pokolja, ali nažalost još niko nije odgovarao”, naglasio je Mitrić.

Hrvatska vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je u septembru i oktobru 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština – Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Te opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je 680 miliona KM. Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo, među kojima je 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske, te 10 žena.

U manjim grobnicama u toj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković, o čemu postoji video-zapis na kojem se vidi kako izdaje naredbu da bude uništeno sve što je srpsko na ovim prostorima.
Iako su poznati i nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime