Nakon Ćosića biće služen parastos u Skelanima kod Centralnog spomenika za 305 poginulih srpskih civila i vojnika i odata počast ubijenim Srbima iz ovog mjesta i susjednih sela od kojih je 69 nastradalo tragičnog 16. januara prije 27 godina.

Prema saopštenju Boračke organizacije Srebrenica, parastos će biti služen za sve žrtve sa područja bivše opštine Skelani koje su poginule tokom rata, a nakon toga biće prislužene svijeće za pokoj duša nastradalih i položeno cvijeće kod Spomen-obilježja.

Time će se podsjetiti na srpske žrtve i obilježiti 27 godina od stradanja Skelana i velikog broja mještana ovog naselja i susjednih zaselaka.

Јake muslimanske snage od nekoliko hiljada vojnika iz Srebrenice napale su u zoru 16. januara 1993. godine srpska sela oko Skelana i upale u ovo mjesto na obali Drine.

Muslimanske jedinice ušle su u sela prije svanuća, ubijale i klale civile na spavanju u njihovim kućama, pljačkajući i uništavajući sve što su stigle, čime su nastavile etničko čišćenje u Podrinju, započeto još u aprilu i maju 1992. godine napadima na srpska sela Studenac, Gniona, Osredak, Vijogor, a onda i na bratunačka sela Zagoni, Magašići, Ranča…

Tog dana ubijeno je 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima je nekoliko djece.

Ranjeno je 165 mještana. Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

Stanovnici su tražili spas u povlačenju prema graničnom mostu ka Bajinoj Bašti u Srbiji, dok su neki pokušali spasiti živote preplivavanjem Drine.

Most preko koga se civilno stanovništvo jedino moglo prebaciti u Srbiju bio je pod stalnom mitraljeskom vatrom i postao je srpsko stratište, pa je u pokušaju bjekstva na mostu i u njegovoj blizini nastradalo najviše civila, kao i u talasima hladne Drine.

Najmlađa žrtva bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, a njegov brat Radislav imao je 11 godina. Sa majkom Milicom pokušali su izbjeći u Bajinu Baštu, ali su kod graničnog mosta pogođeni neprijateljskim kuršumima.

Za ove zločine počinjene nad srpskim civilima u Skelanima i okolini još niko nije odgovarao.