– Јasno je od prvog časa da su ruski humanitarci išli u misije u zemlje koje su ih pozvale isključivo iz humanitarnih razloga, a ne političkih i tako to treba i gledati – istakao je Lazanski.

Lazanski je za Pink rekao kako mu nije jasno zašto nije dozvoljen ulazak u BiH ruskim stručnjacima da dezinfikuju bolnicu u Mostaru.

Prema njegovim riječima, ako je vlast u Mostaru, odnosno dio vlasti na nivou cijele BiH zatražio da ruski ABHO dekontaminira bolnicu, onda nije jasno kako drugi dio vlasti to nije odobrio.

Povodom odlaganja parade u Moskvi za Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu protiv nacističke Njemačke 9. maja, Lazanski je rekao da programa na kopnu sigurno neće biti, ali pretpostavlja da će biti neke vrste spektakla na nebu.

– Mislim da pre 3. septembra nema šanse da se održi kompletna parada. Duma je proglasila taj dan za završetak Drugog svetskog rata za SSSR. A ako se ne desi tada, onda ostaje novembar kada su snage Crvene armije direktno sa parade na Crvenom trgu otišle na front pod Moskvom – dodao je Lazanski.

Govoreći o ruskom najnovijem borbenom sistemu S-500, koji je trebalo da bude prikazan na paradi, Lazanski je napomenuo da je taj sistem već ušao u borbeno dežurstvo na nekim posebnim lokacijama Ruske Federacije.

On je dodao i da Rusi nikada ne prikazuju javno sedam do 10 godina najnovije borbene sisteme, iako su oni u upotrebi.