Foto: SRNA

Cvijanovićeva je ocijenila da je ovo pokušaj pravljenja BiH “po njihovoj recepturi”, ali da im to neće uspjeti, izražavajući zadovoljstvo što je inicijativu osudio bar neko od stranaca, poput visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

“Ovo predstavlja izmišljanje vrlo opasnih tema koje same predstavljaju napad na BiH. Iako se možda SDA čini da ovim napadaju samo Republiku Srpsku, oni u stvari ovim nasrću i na BiH”, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka sa šefom poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije Johanom Gudenusom u Beču.

Ona je dodala da je na sastanku sa Gudenusom pokrenula i ovo pitanje, zato što je to jedna od političkih tema, te objasnila da je nenormalno da se u BiH “izbacuju” ovakve političke teme, umjesto da se nakon izbora implementiraju izborni rezultati, bavi ekonomsko-socijalnim temama, završavaju pitanja iz Upitnika za EU i radi na nekim drugim pitanjima u vezi sa evropskim procesom.

Cvijanovićeva je podsjetila da je prije nekoliko godina isto tako “izbačena” tema u vezi sa proslavom Dana Republike.

“Evo sada imamo napad na ime Republike Srpske i za mene je sasvim normalno da to svako osudi zato što je to nenormalno ponašanje, izmišljanje politički temperaturnih tema, umjesto da se bave stvarnim životom”, istakla je Cvijanovićeva, navodeći da SDA na ovaj način hoće i da sakrije činjenicu da su oni ti koji blokiraju formiranje Savjeta ministara.

Ona je navela da u SDA pokušavaju nekim političkim igrama da spriječe implementaciju izbornih rezultata, jer im je očito u interesu da imaju svog kandidata koji sjedi u parlamentu, ali isto tako i predsjedavajućeg Savjeta ministara.

“Pogotovo im je u interesu da imaju sa sobom u vlasti one strukture iz Republike Srpske koje su im očito pogodne, koje su navikle da klimaju glavom i da ni na koji način ne diskutuju sa njima i ne dolaze u bilo kakvu polemiku”, rekla je Cvijanovićeva.