Foto: Screenshot

„Sve u svemu, naše kolege (brojne zapadne države) predstavljaju Kosovo kao mladi model neverovatne demokratije. Ali svi koji bi trebalo, znaju da je ovo regrutni centar za međunarodni terorizam, da je to leglo organizovanog kriminala“, istakao je Nebenzja.

Prošle godine portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da samoproglašena republika Kosovo nastavlja da se pretvara u uporište terorizma, gde se vraćaju pripadnici terorističke grupe DAEŠ sa Bliskog istoka. Prema njenim rečima, tamo se vraćaju pripadnici DAEŠ-a koji su regrutovani među kosovskim Albancima  i prošli odgovarajuću obuku.  

O Tačiju: Nadamo se pravednom suđenju

Rusija se nada pravičnom suđenju specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), rekao je Nebenzja.

„To je specijalni sud. On ne zavisi ni od kog formalnog. Rusija pre svega računa na pošteno suđenje“, rekao je Nebenzja.

„Nadamo se da će specijalni sud za zločine OVK sprovesti pravedno suđenje i da će svi dobiti ono što zaslužuju. Jer već odavno govorimo o bivšim zvaničnicima OVK“, naglasio je on.

Ranije je Specijalni međunarodni sud u Hagu potvrdio optužnicu za ratne zločine 1998-1999 protiv bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija. Tači je nakon toga podneo ostavku. Kasnije je priveden i prevezen u Hag. Optužbe protiv bivšeg predsednika samoproglašene republike imaju 10 tačaka, uključujući one pod članovima „ubistva“ i „mučenja“.

Zajedno sa Tačijem, pred sudom su se našli i njegovi saradnici u OVK, bivši predsedavajući kosovskog parlamenta Kadri Veselji i Jakup Krasnići, kao i bivši komandant i poslanik Redžep Seljimi.