“Pravo je čudo da nekome smeta zastava Republike Srpske unutar Predsjedništva BiH, a pogotovo da bude prisutna u oba doma Parlamentarne skupštine BiH na čemu ćemo mi iz SNSD-a insistirati”, rekao je Špirić Srni.

On je naglasio da predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama ne smetaju simboli FBiH i BiH, te da ne vidi razlog zašto bi nekome smetali simboli Srpske.

“Oni kojima smetaju simboli Republike Srpske poručuju nam da im smeta i Republika Srpska, što ni u kom slučaju nije dobro za BiH”, istakao je Špirić.

Govoreći o inicijativi SNSD-a da bude postignuto jedinstvo srpskih predstavnika u institucijama BiH, Špirić je istakao da ona nije deklarativnog, već suštinskog karaktera.

“Niko nema pravo da političko jedinstvo smatra deklarativnim, jer nam treba suštinsko jedinstvo koje će onemogućiti urušavanje ili podrivanje institucija i ustavnog poretka Srpske”, naglasio je Špirić, koji je izabran za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, svako podrivanje Ustava i institucija Republike Srpske mora biti zakonski kažnjivo i definisano da ono predstavlja krivično djelo.

“To znači da treba mijenjati Krivični zakonik Republike Srpske u kojem bi takve aktivnosti bile zakonski sankcionisane”, naglasio je Špirić.