Cvijanović kaže da bi Turkovićevoj više odgovaralo da među pobjednicima na narednim izborima vidi nekoga od opozicionara iz Srpske. Za to vrijeme ne prestaju lobiranja protiv kandidature SNSD-a na predstojećim izborima.

Na spisku onih koji se bave izbornim prognozama osim Turkovićeve, našla se opozicija iz Srpske, ali i strane ambasade i članovi CIK-a.

Ministarka spoljnih poslova Bisera Turković ponovo na račun srpskog naroda, Milorada Dodika i Rusije kreira priču o krizi u BiH.

Italijanskim medijima pojašnjava da je secesija u BiH već počela, strahujući da će predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ako pobijedi na izborima aktivirati svoje planove za Republiku Srpsku.

Da se iza njene politike krije težnja ka unitarizaciji i bošnjačkoj dominiaciji – smatra predsjednica Srpske Željka Cvijanović koja dodaje da bi Turkovićevoj najviše odgovaralo da na predstojećim izborima pobijedi Mirko Šarović, Mladen Ivanić ili Branislav Borenović.

– Naravno da bi joj odgovaralo da ne pobijedi Milorad Dodik, ali i pored njenog lobiranja po svijetu i moljakanja da mu spriječe kandidaturu i slične stvari, korištenja resursa zajedničkih institucija za blaćenje Republike Srpske, naše kandidate biraju građani Republike Srpske – navela je Cvijanović.

Dodaje da politika kojoj pripada Bisera Turković odavno radi na odstranjivanju većinske volje Srba, pa i Hrvata iz institucija koje bi trebalo da budu zajedničke.

– Mi, recimo, nemamo nikakve ambicije da u Fedraciji BiH govorimo koga i gdje treba izabrati, ali kako stvari stoje, Turkovićeva bi trebala da spasava SDA u odnosu na njihovu opoziciju umjesto što pokušava da “ureduje” izvan FBiH – kaže ona.

Osvrnula se Cvijanović i na izjavu Branislava Borenovića da su predstavnici sadašnje vlasti gradili svoje političke pozicije praveći spiskove nepodobnih Srba, dok su Srbi pod Pedijem Ešdaunom proganjani.

– “Što se tiče spiskova, tu bi se već moglo pričati malo više sa SDS-om, ko je sebe spasavao, a druge prodavao. Džaba se Borenović ovako razbacuje navodnim informacijama. Što se tiče tadašnje vlasti SDS-a i PDP-a, nikada se ničemu nisu usprotivili što su tražili stranci. Kod njih je uvijek bila ‘debela hladovina’, pa tako i u vezi sa spiskovima za ljude koji su smjenjivani. Nije ga bilo briga ni što su unesrećenim porodicama tih lica obećali pomoć od 50.000 KM, pa ih prevarili – istakla je Cvijanović.

Osim što su u javnosti isplivale i informacije da strane ambasade posredstvom opozicionara iz Srpske nastoje osporiti prijave SNSD-a u CIK-u, posljednjih dana nizale su se i druge kalkulacije povodom učešća SNSD-a na oktobarskim izborima.

Podsjećamo da je Suad Arnautović plasirao priču da CIK može zabraniti učešće Miloradu Dodiku na opštim izborima.

Atak na SNSD traje već duže vrijeme, a svi scenariji opozicije su propali zahvaljujući činjenici da SNSD ima savez sa narodom – kaže Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

– Branislav Borenović je vršio veliki pritisak i galamio na Јovana Kalabu zašto nije osporio registrovanje SNSD-a kada je bila registracija za srpskog člana Predsjedništva, zašto nisu tražili dopunu potpisa i slično. To je apsurd neviđeni, imajući u vidu da mi imamo skoro 300 hiljada članova, mi možemo bez problema skupiti ne znam koliko potpisa. Tako da je Borenović u velikom problemu – ističe Vulićeva.

Uprkos usmenim prijetnjama koje dolaze iz CIK-a, sprezi opozicije i stranih ambasada, učešće najveće političke partije na opštim izborima ne može biti ugroženo – uvjereni su u SNSD-u. U oktobru će, kažu, ostvariti još bolje rezultate nego prije četiri godine.

– Opozicijo, neće vam to uspjeti, nećete ponovo dobiti povjerenje građana. A građanima ponavljam, SNSD će imati svoje pojedinačne kandidate za obe funkcije. Milorad Dodik će biti kandidat za jednu od funkcija, SNSD će imati kandidate za NSRS i za Parlament BiH, najbolje kandidate koje SNSD može dati u ovom momentu. Mi smo najveća politička partija, ne samo u Srpskoj, nego u BiH, i jedna od najorganizovanijih u čitavom regionu. Siguran sam da će narod Srpske to prepoznati – uvjeren je Denis Šulić, član Predsjedništva SNSD-a.

Ono što trenutno opoziciji djeluje kao slamka spasa, moglo bi biti kontraproduktivno, smatraju analitičari.

Evenutalno stopiranje političkih subjekata i lidera da učestvuju na izborima dovelo bi do posrnuća politike i kosilo bi se sa demokratskim načelima.

– Јa sam veliki protivnik tog miješanja u unutrašnje odnose jedne zemlje. Mislim da je to loše za opoziciju i da će izborni rezultati ukoliko građani prepoznaju spregu o kojoj pričamo, kazniti opoziciju zbog toga – navodi Drago Vuković, profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Sumnje oko izbornog procesa započete su još izborom novih članova CIK-a. SNSD već drugu godinu upozorava da mjesta u ovom organu zauzimaju nelegalni i nelegitimni članovi, među kojima pominjani Јovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina, bliski upravo PDP-u i SDS-u.