“Mi smo opredijeljeni za saradnju s NATO-om i imamo određene aranžmane kroz Partnerstvo za mir i pojedinačni program saradnje. Naši vojnici učestvuju u različitim misijama u okviru NATO-a, no želim vam reći da u BiH nema konsenzusa o pristupanju NATO-u. To je pitanje koje je na dnevnom redu, za razliku od EU gdje postoji konsenzus. Imaćemo vremena da pojasnimo sva pitanja”, rekao je Dodik Nelsonu, koji mu je predao akreditivna pisma.

Dodik je istakao da je u BiH predugo zadržan i visoki predstavnik i da se nada da će to što prije biti korigovano tako da prestane njegova funkcija.

“Želimo vašu pomoć. Mi smo opredijeljeni ka evropskim integracijama. Danas je Vlada Republike Srpske usvojila sve odluke u vezi s odgovorima na Upitnik Evropske komisije. Očekujemo i da će ostali nivoi vlasti to uraditi, čime se stvaraju uslovi da to predamo u Brisel”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u BiH ima otvorenih pitanja u pogledu izgradnje mogućeg konsenzusa za suživot u BiH.

“Naš osnov je Ustav BiH koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma u čijem kreiranju je pomogla vaša država”, podsjetio je Dodik.

Dodik je naglasio da BiH cijeni ulogu i položaj SAD u vrijeme zaustavljanja rata i nakon rata u stabilizaciji mira u BiH.

“Došli ste u zemlju koju karakteriše složenost, ona je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da se u BiH od 1995. godine održava mir i da je to velika tekovina ovih naroda

“Želim najbolje vama, vašim saradnicima i vašem predsjedniku”, rekao je Dodik.

Nelson je poželio dobru saradnju tokom svog mandata u BiH.

“Drago mi je što ću s vama i vašim kolegama u Predsjedništvu pomagati vašoj zemlji da napreduje ka partnerstvu u NATO savezu i EU, što su njeni zacrtani ciljevi”, rekao je Nelson prilikom prvog susreta s Dodikom.

Nakon ovog kratkog obraćanja, Dodik i Nelson su nastavili sastanak iza zatvorenih vrata.