Foto: SRNA

Košarac je rekao da su učesnici sastanka zaključili da je gradnja odlagališta na Trgovskoj gori neprihvatljiva i da treba istrajati u borbi protiv toga.

– Naš primarni cilj je zaštita života građana i životne sredine. U prvom planu nam je zaštita sedam lokalnih zajednica i građana koji tu žive – izjavio je Košarac novinarima nakon sastanka.

On je rekao da je na sastanku usvojen zaključak o formiranju ekspertskog tima koji će raditi na zastupanju BiH u ovom slučaju.

– Svi nivoi vlasti biće uključeni u ovaj slučaj, odnosno sve institucije kako bi se zaustavila izgradnja – rekao je Košarac i najavio da će nastaviti da o ovom pitanju upoznaje evropske zvaničnike.

On je istakao i da od Hrvatske nije stigao nijedan zvaničan akt kada je riječ o izgradnji odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Osim Košarca, sastanku su prisustvovali ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo, poslanici parlamentarne grupe Zeleni klub Saša Magazinović i Јasmin Emrić, zamjenici direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Zoran Tešanović i Emir Dizdarević.

Prisutni su bili i načelnici opština Novi Grad Miroslav Drljača, Krupe na Uni Mladen Kljajić, Kostajnice Drago Bundalo, Bosanske Krupe Armin Halitović, te načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijan Babić.