U tekstu pod nazivom “Nemiri u Bosni” navodi se da je nakon nedemokratskog pristupa Crne Gore NATO-u, i uskoro Makedonije, NATO sada usmjerio pažnju na BiH.

U tekstu autora Slaviše Milačića navodi se da je glavni protivnik ulaska BiH u Alijansu Republika Srpska, čiji je parlament izglasao rezoluciju o vojnoj neutralnosti, te da je Zapad sasvim jasan po tome da neće odustati dok sve zemlje Balkana ne postanu članice Alijanse.

“Najznačajnija teritorija i obalski transportni koridori između Zapadne Evrope i istočnog Sredozemlja i između baltičkog i Egejskog mora prolazi kroz Srbiju.

Upravo zato, glavni cilj Zapada jeste članstvo Srbije u NATO-u, čime bi Rusija ostala bez strateškog saveznika na Balkanu“, navodi se u tekstu.

Isti izvor ističe da je glavna prepreka ovome “druga srpska država na Balkanu”, odnosno Republika Srpska. “Upravo zato su Bošnjaci ohrabreni da udare na osnovu Dejtonskog sporazuma”, navodi se u tekstu.

U tekstu se ističe da izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao da je on spreman da razmotri odbacivanje te inicijative ako u narednih šest mjeseci “SNSD promijeni svoje ponašanje” i prihvati dalji put BiH prema NATO-u, jasno pokazuje ko stoji iza te inicijative.

Autor navodi da je čak i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, nekoliko dana prije Bakira Izetbegovića, uslovio određivanje mandata Savjeta ministara /koji trenutno pripada Srbima/ članstvom u NATO-u.

“Takođe, treba naglasiti da se inicijativa pojavila nedugo nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji, gdje se susreo i sa rukovodstvom Republike Srpske”, navodi se u tekstu.

Autor ističe da Ustavni sud BiH igra glavnu ulogu u političkom životu BiH i ima tri strane sudije, dva Bošnjaka, dva Srbina i dva Hrvata što znači, a što je praksa već pokazala, da troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija imaju većinu, što oni i koriste. I na taj način proizvoljno nameću svoje odluke svim građanima BiH.

“Ako inicijativa za ukidanje imena Republika Srpska dođe pred Ustavni sud BiH Srbi moraju da pokažu odlučnost, koju je pokazao najuticajnijij srpski političar Milorad Dodik. Mora se donijeti odluka o proglašenju nezavisnosti Republike Srpske. Iako takva odluka nosi rizik od konflikta u BiH Republika Srpska, nema drugog izbora”, zaključuje autor.