Foto: RTRS

Dodala je i da je o tom dokumentu, koji je poslan u Brisel, razgovarano na tehničkom nivou.

– NATO se raduje pružanju podrške BiH kako vlasti počnu provoditi reforme sadržane u Programu i Pregledu odbrane iz 2016. godine, te u tom smislu NATO Štab Sarajevo stoji na raspolaganju bh. vlastima u nastavku podrške reformi odbrambenog i bezbjednosnog sektora – istakla je Kuburovićeva.

Da se radi o nastavku saradnje, a ne o članstvu u Alijansi zastupa i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je ranije izjavio da nije donesena nikakva odluka u vezi sa putem BiH ka NATO-u.

Podsjećanja radi Narodna skupština Republike Srpske, pred kraj prošle godine usvojila je Informaciju o dokumentu Program reformi BiH.
 
Prema usvojenim zaključcima, koje su podržala 52 poslanika, uz tri glasa protiv, skupština je prihvatila opredjeljenje iz Programa reformi da taj dokument ne prejudicira odluku o članstvu.

Navedeno je da Program reformi nije ANP, da ne može poslužiti za aktiviranje bilo čega osim saradnje sa NATO, tu je i opredjeljuje za saradnju sa tim savezom.

Takođe, tada je  usvojeno da se odluka o članstvu može donijeti u skladu sa ustavnim sistemom, kao i da Narodna skupština potvrđuje rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti.