“To je neopravdano duga blokada i paraliza nečega što je moglo da se uradi prije najmanje mjesec dana, nepotrebno gubljenje vremena i smanjivanje perioda u kojem će neko iz Republike Srpske biti na poziciji predsjedavajućeg /Savjeta ministara/”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Tesliću.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića da bi imenovanje novog predsjedavajućeg trebalo da bude istovremen proces sa usvajanjem godišnjeg nacionalnog plana za NATO integracije, Cvijanovićeva je naglasila da priča u vezi sa NATO-om i MAP-om bošnjačkim političarima često služi kao izgovor zato što imaju neke druge ciljeve.

“Ne mogu da pretpostavim da iko može da bude toliko politički neosvješten pa da i prije nego što krenete u bilo kakve ozbiljne razgovore počne da izbacuje razne uslove. I mi smo mogli da postavimo razne uslove. Stvar je veoma jasna. Treba ozbiljno pristupiti formiranju Savjeta ministara”, kaže Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je na redu da predsjedavajući Savjeta ministara bude Srbin iz Republike Srpske, odnosno SNSD-a koji je pobjednička partija na posljednjim opštim izborima, te da su to jasno rekli i u razgovoru sa političkim partnerima iz bošnjačkog i hrvatskog naroda i da je to već svima jasno.

“Zvizdić se tamo /Savjet ministara/ zadržao neopravdano dugo. Imali smo izbore i na red je došlo sprovođenje izbornih rezultata i formiranje novog Savjeta ministara. On je uzurpirao poziciju s jasnim ciljem, sprečavajući da tu dođe Srbin iz SNSD-a kao što bi trebalo da bude po političkoj snazi”, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je istakla da Zvizdić neopravdano dugo zadržava i ministre iz Republike Srpske kojima građani na izborima nisu poklonili povjerenje.

“Ti ljudi zauzimaju važne pozicije, a ne mogu ni na koji način da doprinesu ni radu Savjeta ministara, niti onome što građani Srpske očekuju da tamo urade u njihovo ime i u njihovu korist. To je apsolutno zaleđena situacija”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima poslije formiranja Savjeta ministara treba definisati agendu za ovaj mandat, a onda raditi na tim pitanjima zbog toga što je to u interesu građana