Nove zalihe suzavca i nova pojačanja na prelazu na kojem se već nalaze policija, redovna vojska ali i specijalne jedinice: nakon jučerašnjeg prviremenog smirivanja i posjete delegacije Evropske unije, prelaz Kastanjes je ponovo pretvoren u ratnu zonu.

Policija i vojska pokušava porukama, koje emituju sa kamiona, da odvrate migrante. govoreći im da ne mogu preći u Grčku. Međutim, to očigledno ne djeluje, pa koriste druge metode – suzavac i vodene topovove.

Turski mediji ponovo su objavili da je grčka policija pucala i ubila migranta, ali je vijest demantovana. Suzavac je nerijetko ispaljivan i sa turske strane, ali na grčku policiju. Turska nastavlja da dovozi migrante na tromeđu granica sa Grčkom i Bugarskom. Erdoganov savjetnik, koji je obišao granicu, tvrdi da to nije njihov problem.

– Recite vašoj vladi da otvori granice, vi ste ih doveli ovdje! Otvorite granice, pa onda nek idu kada god žele – kaže on.

Veliki dio migranata je već shvatio da su izmanipulisani. Međutim, sada ne mogu nazad. Mnogi kažu da su pokušali da se vrate nazad u Tursku, ali da su ih turski vojnici uhvatili i, uz prijetnju oružjem, prisilili da pređu granicu. Sada su, kažu, uhvaćeni od strane grčke policije.

– Prislonili su nam oružje i rekli da moramo da pređemo granicu. Mi hoćemo nazad u Istanbul, ali nam ne daju – kaže jedan migrant.

Evros neće propustiti migrante, kažu stanovnici i zvaničnici ove oblasti kroz koju je 2015. prošlo više od milion migranata. Vojska i policija gotovo su na svakom metru kopnene granice i grčke vlasti izlaze na kraj sa ovim talasom migranata. Međutim, u Turskoj ih ima više od tri miliona i ako Erdogan ispuni svoju prijetnju, teško da mogu biti zaustavljeni.