U telefonskom razgovoru Dodik i patrijarh Irinej konstatovali su da se nakon usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti nastavlja atak crnogorske vlasti na srpske svetinje, sveštenike i SPC u cjelini.

Srpski član Predsjedništva BiH podsjetio je da je sporni zakon usvojen uprkos protivljenju SPC i njenih vjernika, a da sada crnogorska vlast hapšenjima sveštenika i zabranom okupljanja vjernika, pravdajući to epidemijom virusa korona, nastavlja da vrši progon SPC, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Pandemija virusa korona zahvatila je cijeli svijet, a ne samo Crnu Goru, ali se nigdje ne dašava ovakav atak na SPC, sveštenstvo i vjernike kao u toj zemlji koja zloupotrebljava i vlast i zakone da bi nastavila direktni obračun sa SPC – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da je očigledno da aktuelna vlast u Crnoj Gori ima jasan plan a to je urušavanje SPC, što je neprihvatljivo i veoma brutalno.

Srpski član Predsjedništva BiH i patrijarh Irinej izrazili su uvjerenje da će doći do smirivanja situacije u Crnoj Gori, te pozvali srpski narod da ostanu mirni i dostojanstveni uprkos svim udarima i nedaćama sa kojim se suočavaju, ističe se u saopštenju.