itija u Podgorici (Foto: Sputnjik/Nebojša Popović)

Poslije molebana Presvetoj Bogorodici u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja koji je služio episkop dioklijski Metodije, počela je velika litija u Podgorici, koju je predvodio mitropolit Amfilohije.

– Јedini koji je mogao da kaže da mu se da svaka vlast na nebu i na zemlji je Gospod Bog. Ovaj narod koji se sabira u Crnoj Gori je izvorni narod Crne Gore koji samo nastavlja predanje svojih predaka i čuva svetinje. On posebno nije protiv države, ova država je bila država ovog naroda i ostala – rekao je mitropolit Amfilohije ispred Skupštine Crne Gore.

– Kaže onaj francuski kralj “država to sam ja” i ako nešto kažeš protiv njega onda si protiv države – dodao je mitropolit.

On je naglasio da litije i narod prevazilaze sukobe i bratomržnju.

– Nema ovdje ni četnika ni partizana. Oni samo hoće da se pomire jedni sa drugima. To je ono što traži ovaj narod, da spase Crnu Goru – rekao je mitropolit.

On je pojasnio da je sve što je ustrojeno na ateizmu i na bogoubistvu i bratoubistvu propalo jer nije bilo blagoslova Božjeg, i dodao da niti su oni (vlast) država, niti je on crkva.

– Zato glas naroda je glas Božiji. Neka Bog blagoslovi vas Podgoričane koji ste se ovdje sabrali, a posebno djecu. A ko bi bio bolji i obrazovaniji od djece – poručio je mitropolit Amfilohije.