foto: AFP

U jeku protesta protiv vlasti u Albaniji, ali i razmišljanja u diplomatskim ešalonima oko vraćanja viza za građane Albanije, objavljeno je šest snimaka koji potiču iz istrage albanske policije pod nazivom “Slučaj 339/1”.

Snimci su nastali prije izbora 2017. godine i sada je objavljen samo jedan dio šire kolekcije.

List piše da je to samo jedan od desetak sličnih slučajeva širom Albanije, da je većina njih do sada bila pod tepihom, kao i da su istražioci “ili ućutkani ili su pobjegli u inostrantvo”.

– U konkretnom slučaju, riječ je o mafijašu Astritu Avdilaju koji je, po ocjeni istražitelja, šef klana od najmanje 44 osobe koje se bave organizacijom međunarodne trgovine kokainom i heroinom u regionu oko albanske luke Drač. Avdilaj i njegov brat vode klan iz gradića Šijak – piše Bild.

List dodaje da je Avdilaj poslije tih izbora uhapšen u međunarodnoj istrazi zajedno s drugim članovima klana i dva brata, ali da se ponovo našao na slobodi – navodno ima depresiju koju mu onemogućava boravak u zatvoru.

– Snimci pokazuju kako je mafija osigurala da političar i vladajuća Socijalistička partija Rame budu izabrani. Gradonačelnik Drača, drugog po veličini grada u Albaniji, koji dolazi iz iste partije, takođe je bio uključen u ovo – piše Bild.

Na snimcima se još čuje i kako mafijaški šef razgovara sa lokalnim političarima, gradonačelnicima njegovog rodnog grada i Drač o budućem funkcioneru Socijalističke partije i kako se organizuje kupovina glasova za njega. Od tada je šef opštinskog vodovoda, ponekad pozivan od strane mafije, kako bi organizovao zaposlene da glasaju za Socijalističku partiju Edija Rame i njihove kandidate.

– Drač i drugi lučki grad Valona su značajni za mafiju: sudeći po istražiteljima, kokain i heroin dolaze u Albaniju upravo preko ovih luka. Odatle se droga, uključujući i marihuanu, uzgajanu širom Albaniju, švercuje u italiju i sjevernu i centralnu Evropu. Profit je ogroman – aključuje Bild.

List naziva Albaniju “narko-tvrđavom Evrope” i navodi da je proizvodnja i krijumčarenje marihuane postala najvažnija privredna grana u zemlji.

Izvor: nedeljnik.rs