Foto: SRNA

“Rekli smo da ne želimo ići u neki avanturizam, ili da predložimo kandidata a onda se ne uspijemo dogovoriti… Dakle, dobro bi bilo da to uradimo dok u BiH ne dođe evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han, čija je posjeta Sarajevu planirana krajem marta”, rekao je Dodik novinarima.

On je potvrdio da će danas u Sarajevu biti domaćin sastanka sa predstavnicima SDA i HDZ-a u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH.

“Mislim da imamo finalno urađenu izjavu o principima za formiranje vlasti. Sadašnji tekst izjave o principima za formiranje vlasti na nivou BiH je za nas prihvatljiv i očekujemo da se drugi partneri sa tim saglase”, rekao je Dodik.

On je naveo da je dogovoreno da se danas razgovara o podjeli devet resora u Savjetu ministara, naglasivši da se na nivou BiH ne stvara nikakva politička i programska koalicija, već da je cilj da se vlast na nivou BiH formira u skladu sa ustavom i zakonima.

Dodik, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH je, komentarišući izjavu specijalnog predstavnika EU za BiH Lars-Gunara Vigemarka da bi trebalo formirati Savjet ministara do dolaska Hana, ponovio da su predstavnici EU na nedavnim razgovorima potvrdili očekivanja da se konstituisanje vlasti na nivou BiH završi što prije.

“Rekli smo da će to biti tokom marta. Predstavnici EU su tražili da se riješi pitanje rominga i akreditovanja visokoškolskih ustanova, te formira Savjet ministara. Ispunili smo prve dvije stvari i ostaje da formiramo Savjet”, rekao je Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, rukovodstvom Vlade Srpske i predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini. /