Da li državne institucije treba da odgovaraju na pitanja koja im novinari šalju po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja? Ako pitanje šefa poslaničke grupe naprednjaka Aleksandra Matinovića, odgovor je ne, a objašenje je izneo tokom rasprave o godišnjem izveštaju Povernika.

“Vi ste u stvari bili služba i ekspozitura raznih CINS-ova, KRIK-ova, BIRN-ova, BIRODI-ja, Nataše Kandić, Nemanje Nenadića, i tako dalje.. Koji su ustvari tražili od nadležnih držvnih organa u najvećem broju slučajeva , bezednosno vrlo osetljive podatke”, naveo je Martinović.

Tumčenje poslanika Martinovića da se traženjem infomacija od javnog značaja ugrožava bezbednost države, navelo je redakcije CINS-a, BIRN-a, Istinomera, nedeljnika Vreme, N1 i organizije Transparentnost i CRTA da javno zatraže da prestane targetiranje nezavisnih medijima i organizacija civilnog društva.

tanja maksićIzvor: N1

Novinarka BIRN-a Tanja Maksić podseća da je slobodan pristup informacijama garantovan Ustavom i zakonom.

“Aposlutno je opasno. Mislim da u ovom slučaju poslanik Martinović izigrava dobrog partijskog vojnika, i da zapravo ne razume ili se pravi da ne razume šta je posao novinara, posao novinara jeste da traži infomarcije ili da pita”, podseća Maksić.

Na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja tražili su se, između ostalog, odgovori o rušenju u Savamali, diplomi Siniše Malog, prodaji JAT-a i PKB-a.

To ne bi trebalo da budu informacije koje bi mogle da ugroze bezbednost zemlje, smatra poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić.

vladimir đurićIzvor: N1

“To (dostupnost informacija) bi doprinelo razvoju društva, jer bi se odnosilo na pobljšanje borbe protiv organizovanog kiminala i korupcije”, kaže on.

Nerazumevanje nezavisnih institucija, nerazumevanje šta je posao novinara, ali je poruka jasna, ocenjuje poslanica DS-a Gordana Čomić.

“To je jasna poruka, nemoj nikavu reč kritike da mi uputiš, jer ako mi uputiš, ja tebe u tabloide, ja tebe u govor narodnih poslanika, ja tebe blatom, pa posle katranom i perjem”, upozorava Čomić.

Od šefa poslaničke grupe naprednjaka Aleksandra Martinovića nismo dobili odgovor kako bi tražene informacije uticale na bezbednost zemlje. Izjavu je obećao, ali je sve samo na obećanju i ostalo.